Banja Luka

Prodajna izložba radova korisnica Sigurne kuće u Domu omladine

Prodajna izložba radova korisnica Sigurne kuće u Domu omladine
Foto: Dražan Pozderović | Prodajna izložba radova korisnica Sigurne kuće u Domu omladine

BANJALUKA - Fondacija "Udružene žene", odnosno njihove korisnice Sigurne kuće u Banjaluci, prethodnih mjeseci imale su pune ruke posla, te je zahvaljujući njima u Domu omladine otvorena izložba njihovih radova.

Naime, prodajna izložba radova korisnica Sigurne kuće otvorena je u utorak i trajaće do petka, 8. marta, a građani kupovinom ovih proizvoda mogu doprinijeti ekonomskom osnaživanju žena koje su preživjele nasilje u porodici.

Dragana Miljković, socijalna radnica Fondacije "Udružene žene", rekla je za "Nezavisne novine" da se ova kampanja tradicionalno sprovodi već nekoliko godina, a kako kaže, ove godine je sprovode pod sloganom "Za život žene".

"Mi promovišemo sve proizvode koje rade naše korisnice, a svi prihodi takođe idu njima. One su u okviru radno-okupacione terapije zajedno sa terapeutkinjom napravile sve što je ovdje izloženo", kazala je Miljkovićeva, dodajući da se žene na ovaj način opuštaju, odnosno zaboravljaju na probleme koje imaju.

Prema njenim riječima, trenutno u Sigurnoj kući boravi devet žena i desetoro djece, koji su takođe pomagali u izradi ovih proizvoda.

"Imamo raznovrsnu ponudu ručnih radova, a naši najčešći kupci su djeca koja dolaze da kupe poklone za svoje majke ili bake", kazala je Miljkovićeva.

Naime, vrijedne ruke ovih žena napravile su brojne proizvode, kao što su ramovi za slike, kutije za poklone, sapuni, satovi, rokovnici, kao i pojedine umjetničke slike.

Kako je kazala Miljkovićeva, veoma je bitno da žene koje su žrtve nasilja budu ekonomski osnažene.

"U Bosni i Hercegovini žene su u prethodnom periodu bile ekonomski zavisne od svojih muževa, te nisu mogle da ostvare svoju izlaznu strategiju, međutim, kada su ekonomski osnažene da imaju podršku i zaposlenje, onda to znači da za sebe i svoju djecu stvaraju zdrave uslove za život", kazala je Miljkovićeva.

Prema njenim riječima, svake godine u martu njihova fondacija organizuje kampanju za ekonomsko osnaživanje žena, te su, kako dodaje, brojni poslodavci iz Srpske podržali njihovu ideju.

"Javili su nam se brojni poslodavci koji imaju kapaciteta da prime radnike, te smo shvatili da mi u stvari imamo odgovorne poslodavce koji nam se javljaju i koji su spremni da zaposle žene žrtve nasilja", kazala je Miljkovićeva.

Takođe, kako dodaje, ključna stvar u oporavku žene je psihosocijalna podrška koja im pomaže da se oporave od trauma koje su doživjele.

"One na taj način podižu samopouzdanje koje je na veoma niskoj razini, jer nama često dolaze žene koje misle da ništa ne vrijede. Ekonomsko osnaživanje i psihosocijalna podrška je veoma bitna za sve žene koje prolaze kroz nasilje", kazala je Miljkovićeva.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije