Banja Luka

Proljećna bajka u Banjaluci (FOTO)

Proljećna bajka u Banjaluci (FOTO)
Foto: Aleksandar Čavić | Proljećna bajka u Banjaluci

BANJALUKA - U banjalučkom parku "Petar Kočić" otvoren je Festival cvijeća, čime je u gradu na Vrbasu započeta proljećna bajka.

Naime, park "Petar Kočić" je postao prava cvjetna oaza puna prekrasnog cvijeća, ukrasnih sadnica i cvjetnih aranžmana. Na ovogodišnjoj manifestaciji izložbeno-prodajnog karaktera učestvuje 30 izlagača, a festival traje do nedjelje.

Povodom otvaranja održan je i prigodan prateći program, koji su priredile balerine Prve baletske škole i učenici Umjetničke škole "Vlado Milošević", a otvaranju je prisustvovao i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji se zahvalio svim izlagačima koji su dali doprinos ovom jedinstvenom događaju, te dodao da je otvaranje festivala uvertira u "Banjalučko proljeće".

"Nekako s proljeća sve se budi, naš grad prepun je lijepih manifestacija, a Festival cvijeća je prilika da svi uživamo u predivnim dekoracijama i različitim vrstama bilja. Banjaluka u proljeće počinje da blista i da dobija svoj puni sjaj, jer već je poznato da je ljeto za more, planina za zimu, a proljeće je godišnje doba stvoreno za Banjaluku. Naša ideja je da naš grad uređujemo i uljepšavamo, ali istovremeno i da našim izlagačima damo šansu da afirmišu i promovišu svoje proizvode", poručio je Stanivuković.

Kako je kazao, u predstojećem periodu očekuje nas veliki broj sjajnih manifestacija, a u toku su i pripreme za proslavu Dana grada, ali i za već dobro poznate manifestacije poput "Banjalučkog karnevala", "TrotoArta"...

Milada Šukalo, savjetnica gradonačelnika, kazala je da je Festival cvijeća, koji se tradicionalno održava u parku "Petar Kočić", i ove godine pored velikog broja posjetilaca okupio i više od 30 izlagača.

"Osim privrednog značaja ove manifestacije, kroz koju dajemo mogućnost malim preduzetnicima da promovišu i plasiraju svoje proizvode, ova manifestacija značajna je u edukativnom smislu jer djeca predškolskog i školskog uzrasta imaju priliku da nauče o različitim biljnim vrstama. Osim toga, kroz ovu manifestaciju mi nastavljamo da promovišemo Banjaluku kao atraktivnu turističku destinaciju, posebno u proljeće", istakla je Šukalo.

Dodala je da je fokus ovogodišnje promocije stavljen na tulipan koji nosi ime Banjaluke.

"Sve ovo što spremamo zapravo je veoma dobra promocija nečega što smo u prošlosti katkad zapostavljali, a to je naš cvijet - tulipan banjaluka. S tim u vezi odlučili smo da se ove godine sve naše aktivnosti i manifestacije u okviru "Banjalučkog proljeća" odvijaju pod sloganom "Banjaluko, cvijete moj", naglasila je ona.

Šukalo je iskoristila priliku te pozvala sve sugrađane da posjete Festival cvijeća, te da uživaju u prekrasnom ambijentu, ali i da priliku iskoriste da kupe neki lijep cvijet za svoj vrt. Osim toga, ona je sugrađane pozvala i da se pridruže velikoj akciji "Čisto lice grada", naglasivši da se aktivno radi na uređenju grada i svih naselja, a sve kako bismo u što ljepšem okruženju dočekali lijepe sunčane dane.

Koordinator za hortikulturu u Gradskoj upravi Sanja Mataruga istakla je da je grad i ove godine proizvođačima cvijeća i ukrasnog bilja, ali i ljubiteljima hortikulture, omogućio da prezentuju svoju ponudu.

"Imamo priliku da vidimo različite vrste drvenastih biljaka, dekorativnog i ljekovitog bilja, ali i različite vrste saksijskog i rezanog cvijeća. Osim toga, tu su i izlagači brojnih neobičnih biljnih vrsta poput egzotičnih biljaka. Svakako, tu si i biljke mesožderke", kazala je Mataruga.

Među izlagačima na ovogodišnjem festivalu je i Jelena Grab, koja je istakla da je ovo predivna manifestacija jer i mali proizvođači imaju priliku da predstave svoje proizvode.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije