Banja Luka

Protest u Banjaluci: Stanari Borika protiv novih nebodera (FOTO/VIDEO)

Protest u Banjaluci: Stanari Borika protiv novih nebodera (FOTO/VIDEO)
Foto: Nezavisne novine | Protest u Banjaluci: Stanari Borika protiv novih nebodera (FOTO/VIDEO)

BANJALUKA - Stanari banjalučkog naselja Borik i večeras su se okupili kako bi izrazili protest zbog izmjena regulacionog plana.

Mještani ovog naselja okupljaju se od ponedjeljka zbog najave da će se na prostoru male pijace izgraditi dva nebodera.

Miro Janjanin, poznati banjalučki muzičar, koji takođe živi u Boriku, rekao je da su se pojedini političari zaboravili.

“Ako se baviš politikom, treba da radiš u korist svojih sugrađana i da napraviš život svima bolji, udobniji i ugodniji. Ovo što se sad pokušava je jednostavno otimanje životnog prostora i otimanje vazduha”, istakao je Janjanin na večerašnjem okupljanju.

Poručuju da je ovo bio skup komšija iz naselja, te da iako su došli neki lokalni političari nije im bilo dozvoljeno da se obrate, te da zato imaju priliku na glasanju o regulacionom planu.

Najavljuju da je 18. juna novo okupljanje u donjem dijelu Borika, a 21. juna ponovo protest kod škole.

Izmjenom Regulacionog plana, koji je na javnom uvidu do 28. juna, na prostoru današnje Male pijace u Borku planirana je izgradnja dva nebodera od 14 i 15 spratova, kao i nadogradnja postojećeg poslovnog objekta za još jedan sprat, dok je na mjestu nekadašnje fabrike "Fruktona" u planu izgradnja kompleksa lamela koje će imati do 10 spratova.

Takođe, već mjesecima građani u ovom naselju potpisuju i peticiju protiv ovih planova.

Gradski odbor DEMOS-a Banjaluka na mjestu Male pijace predlaže izgradnju javne garaže sa 600 mjesta.

Istakli su da su napravili plansko rješenje za garažu, prema kojem bi ovaj objekat imao tri sprata, a i krov bi bio iskoristiv. Takođe, u prizemlju bi se nalazili poslovni prostori.

"Mještani Borika nemaju dovoljno parkinga, a ova garaža bi taj problem riješila, tu bi bilo mjesta za 500-600 automobila", istakao je Bosančić.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, istakao je da primjedba građana Borika u vezi sa nedostatkom parking prostora ima smisla, te je pozvao projektante da razmišljaju ne samo o parkinzima za nove objekte, već i o mjestima za automobile trenutnih stanara.

"Kako sam čuo ljude, i za postojeće zgrade nema dovoljno parkinga. Prihvatam apsolutno tu inicijativu da se na mjestu gdje je pijaca izgradi najveća podzemna i nadzemna garaža", rekao je Stanivuković i dodao da bi se to najvjerovatnije gradilo kroz javno-privatno partnerstvo.

On je dodao da kada Skupština grada usvoji inicijativu za izmjenu regulacionog plana, da građani svoje sugestije i primjedbe treba da pišu projektantskoj kući koja je bila najpovoljnija pri toj javnoj nabavci.

"Prvi odgovor na sve primjedbe i sugestije građana treba da čuju i razmotre te projektantske kuće i projektanti i arhitekti i urbanisti koji rade na tom prostornom planu. Naravno da ću ja kao gradonačelnik da sjednem i saslušam i da uradimo sve ono što je na zadovoljstvo građana i grada, ali prije svega ljudi koji tu žive", rekao je Stanivuković.

Da se ne donose novi regulacioni planovi pozvao je i Igor Radojičić, nekadašnji gradonačelnik Banjaluke.

"Pozivam odbornike Skupštine grada Banjaluka i gradonačelnika  da, u posljednjim mjesecima svog mandata ne donose nove regulacione planove. Ovo što se sada dešava liči na panično hvatanje posljednjih vozova za izgradnju višespratnica, prije dolaska novih gradskih vlasti", naveo je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije