Banja Luka

"Rajski vrt" za nastavu u prirodi

"Rajski vrt" za nastavu u prirodi
Foto: Ilustracija | "Rajski vrt" za nastavu u prirodi

BANJALUKA - Učionica pod vedrim nebom simboličnog naziva "Rajski vrt", koju okružuje nekoliko stotina sadnica drveća i drugih ukrasnih biljaka, a koja je urađena za potrebe nastavnika i učenika OŠ "Miloš Crnjanski u naselju Petrićevac, otvorena je danas u dvorištu ove najmlađe osnovne škole na teritoriji grada.

Aleksa Militašević, učenik sedmog razreda, nije skrivao oduševljenje zbog otvaranja učionice u prirodi.

"Ovo je dobra ideja jer ćemo nastavu moći izvoditi na otvorenom i nećemo sve vrijeme dok traje nastava morati bili u zatvorenim učionicama", smatra Aleksa.

Projekat su realizovali Udruženje građana "Budi drugačiji" i Gradska uprava. Ovim događajem ozvaničen je i završetak radova na uređenju dvorišta i izgradnji zaštitne ograde oko sportskog terena.

Vesna Banjac, direktorica OŠ "Miloš Crnjanski", istakla je da ovu obrazovnu ustanovu pohađa  807 učenika.

"Školsko dvorište smo ozelenili prošle godine sa više od 550 raznih sadnica  drveća i ukrasnim biljem. Veliki dio posla oko sadnje uradili su učenici škole", dodala je Banjčeva.

Mještani i članovi Savjeta mjesne zajednice Petrićevac prije godinu osmislili su i inicirali ovaj projekat jedinstvenog mjesta za odmor i edukaciju. Ukupna vrijednost radova je oko 30.000 KM, a više od 60 odsto sredstava za realizaciju  projekta  prikupili su mještani Petrićevca.

Draško Stanivuković, odbornik PDP-a u Skupštini grada i aktivista UG "Budi drugačiji", kazao je da je ovaj projekat nastao zahvaljujući entuzijazmu građana Petrićevca i Upravi OŠ "Miloš Crnjanski".

"Uz podršku grada uspjeli smo da uredimo kompletno školsko drvorište. Ovo je za nas značajan projekat. Učenici će imati gdje da borave u prirodi", dodao je  Stanivuković.

Natalija Trivić, načelnica Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku, rekla je da je grad sufinansirao projekat uređenja učionice u prirodi.

"To je samo jedan od 14 projekata podržanih na javnom pozivu za projekte udruženja građana koji imaju za cilj ostvarivanja prava djece", rekla je Trivićeva. 

Dan Petrićevca

Prvi dan naselja Petrićevac biće obilježen 20. oktobra u 18 časova, kada će biti  proglašeni najbolji učenici OŠ "Miloš Crnjanski", sportisti i najhumaniji građani ovog naselja.

"Ovim  danom želimo da decentralizujemo događaje s ciljem da sportske, kulturne i druge manifestacije ne  budu samo održavane u centru ili oko centra grada", rekao je Draško Stanivuković, odbornik u Skupštini grada.

Dodao je da će ovaj događaj pokušati organizovati i u drugim  naseljima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije