Banja Luka

Rukotvorine iz "Bubamare" Banjaluka magnet za žene

Rukotvorine iz "Bubamare" Banjaluka magnet za žene
Foto: Ustupljena fotografija | Rukotvorine iz "Bubamare" Banjaluka magnet za žene

Udruženje žena "Bubamara" Banjaluka ove godine se posvetilo različitim tehnikama veza, a u planu su mnogobrojni sajmovi i radionice.

Prema riječima Ranke Vojnović, članice Udruženja žena "Bubamara" Banjaluka, ove godine su se posvetile radionicama različitih tehnika veza kao što su zmijanjski vez, bod krstića, puni vez i trodimenzionalni vez.

"Upravo smo odradile radionicu šivenja, a imale smo i radionice izrade nakita tehnikom puni vez i vez perlicama", kazala je Vojnovićeva za "Nezavisne" te dodala da trenutno realizuju radionice izrade bookmarka vezom i tehnikom krstića.

"Realizovale smo i petodnevni Sajam rukotvorina i domaćih proizvoda, gdje su naše članice imale priliku da izlože svoje rukotvorine i proizvode koje pripremaju na svojim imanjima", napomenula je ona.

Kako dodaje, planiraju, ukoliko dobiju sredstva, radionice pletenja, veza vunom na pletenim upotrebnim i odjevnim predmetima, te radionice makrame i veza.

"U planu je i održavanje još jednog Sajma rukotvorina i domaćih proizvoda", ispričala je ona.

Kako kaže, interesovanje žena za rad ovog udruženja je veliko.

"Uvijek ima novih žena koje su zainteresovane da nauče tradicionalne tehnike izrade rukotvorina i kako ih možemo iskoristiti da dobijemo nešto savremeno i moderno", objasnila je Vojnovićeva.

Povodom Spasovdana, slave grada Banjaluka, kako kaže, učestvovale su u takmičenju za izbor najbolje slavske pogače.

Udruženje žena "Bubamara" Banjaluka djeluje na području Banjaluke, ali i u opštinama u zapadnom dijelu Republike Srpske kao što su Prijedor, Novi Grad, Dubica, Laktaši, a imaju članice iz Gradiške i Kotor Varoša.

Bave se organizacijom radionica i edukacija za žene kao što su izrada nakita, pletenje, heklanje, vez, izrada lutkica, a organizovali su i školu pčelarstva.

Udruženje žena "Bubamara" bavi se i afirmacijom žena, njihovog rada i stvaralaštva, promocijom organske poljoprivrede, permakulture, biodinamike, ekologije, ruralnog turizma i održivog razvoja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije