Banja Luka

Šahovski turnir u OŠ "Ivo Andrić": Simultankom uveličali Dan grada

Šahovski turnir u OŠ "Ivo Andrić": Simultankom uveličali Dan grada
Foto: Ustupljena fotografija | Šahovski turnir u OŠ "Ivo Andrić": Simultankom uveličali Dan grada

BANJALUKA - Povodom Dana grada Banjaluke, koji se obilježava 22. aprila u znak sjećanja na oslobođenje od fašizma, u Osnovnoj školi "Ivo Andrić" održan je šahovski turnir na kome je nastupilo 14 mladih takmičara, kao i proslavljeni velemajstor Milan Vukić.

Vukić je prvi igrač sa ovih prostora koji je osvojio najvišu šahovsku titulu, a bio je i četiri puta prvak bivše Jugoslavije, čije je boje branio 90 puta na ekipnim takmičenjima.

Pobjednik je više međunarodnih turnira, višestruki je šampion Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, te je ostvario blistavu šahovsku karijeru, navode iz OŠ "Ivo Andrić".

Učesnike simultanke pozdravili su Željka Opačić, direktorica OŠ "Ivo Andrić" i Ostoja Kremenović, predsjednik Omladinskog šahovskog kluba "Mala rokada". U znak pažnje za dugogodišnju saradnju Kremenović je direktorici Opačić uručio knjigu "Šahovska Republika Srpska", autora Miodraga Stjepanovića, poznatog  šahovskog publiciste iz Teslića.

Nakon dva i po časa igre velemajstor Vukić je riješio simultanku u svoju korist rezultatom 12:2, bez izgubljene partije, odnosno 12 ih je dobio, a u četiri remizirao. Remije su izborili Aleksa Hrnić, Lazar Mitrović, Nedeljka Pralica i Andrej Mikulić. Nastupali su i David Iripić, Danilo Japundža, Dušan Kopanja, Vuk Vučen, Darko Railić, Pavle Novaković, Ana Popović, Aleksandar Babić, Marko Mrđen i Aljoša Savanović.

Velemajstor Milan Vukić upoznao je mlade učenike sa šahovskim novinama.

Sudio je Momčilo Soprenić, savezni šahovski sudija iz Banjaluke, a podatke je zabilježio Nikola Lakić, član Izvršnog odbora Omladinskog šahovskog kluba "Mala rokada" Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije