Banja Luka

Školi u Banjaluci uručena tehnologija za djecu sa poteškoćama u razvoju

Školi u Banjaluci uručena tehnologija za djecu sa poteškoćama u razvoju
Foto: Dražan Pozderović | Školi u Banjaluci uručena tehnologija za djecu sa poteškoćama u razvoju

​BANJALUKA - Osnovnoj školi "Borisav Stanković" u Banjaluci predstavnici UNICEF-a uručili su danas asistivnu tehnologiju za razvoj kognitivnih, senzornih i komunikacijskih vještina učenika sa poteškoćama u razvoju.

Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske, istakla je da je ovo veliki zajednički projekt Ministarstva prosvjete kulture i UNICEF-a u smislu razvoja projekata kroz sistem obrazovanja u RS.

"Kroz donaciju asistivne tehnologije mi smo obezbijedili da učenici u 10 školskih ustanova online tehnologije primjenjuju u svom procesu obrazovanja. Riječ je o učenicima sa poteškoćama u razvoju", rekla je Trivićeva.

Kako je kazala, kroz edukacije 25 nastavnika koji će biti edukovani kroz narednih nekoliko dana, uspjeće da primijene iste načine rada u smislu upotrebe nove tehnologije za djecu sa poteškoćama u razvoju i na isti način obezbijediti jednako pravo na obrazovanje zajedno sa njihovim vršnjacima.

Sanja Kabil, voditeljica programa obrazovanja u Unicefu BiH kazala je da su prisustvovali izuzetno lijepom činu, a to je uvođenje asistivne tehnologije koja će pomoći kombinovanom procesu nastave.

"Uručili smo prve licence za softver koji bi trebao da pomogne u procesu inkluzije, a namijenjen je djeci sa poteškoćama u razvoju", kazala je Kabil.

Dodaje da ih naredne sedmice očekuju obuke, nakon čega će pratiti 10 osnovnih škola i predškolskih ustanova u Republici Srpskoj koje su odabrane u prvoj pilot fazi.

Rade Krecelj, direktor OŠ "Borisav Stanković u Banjaluci, kazao je da mu je drago što su prepoznali njihovu školu kao jednu od škola u kojoj ide najviše djece sa poteškoćama u razvoju.

"Neki roditelji su prepoznali našu školu koja ima poseban odnos prema roditeljima i djeci da poteškoćama u razvoju. Sve ovo što smo dobili  poslužiće nastavnicima da djeca što lakše savladavaju određeno gradivo, ali i socijalizaciji djece", rekao je Krecelj.

Ističe da u ovoj školi imaju 670 učenika, s tim da je 15 učenika koja imaju podršku, odnosno asistente i 10 učenika koji nemaju asistente.

"Imamo četiri učitelja koja su uključena u rezred da pomognu učiteljici oko djece koja imaju određene poteškoće", rekao je Krecelj.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije