Banja Luka

Sloga stanara ruši arhitektonske barijere

Sloga stanara ruši arhitektonske barijere
Foto: Vladimir Stojaković | Sloga stanara ruši arhitektonske barijere

BANJALUKA - Zahvaljujući slozi stanara zgrada u Beogradskoj ulici na broju 9 u naselju Borik 1 pristupačna je i za osobe sa invaliditetom, poteškoćama u kretanju, ekipama Hitne pomoći i majkama sa malom djecom u kolicima.

Složni stanari su sami finansirali postavljanje rampe za osobe sa poteškoćama u kretanju na ulazu u ovu zgradu.

Rajko Strikan, predsjednik Skupštine stanara zgrade u Beogradskoj 9, kazao je da se u ovoj zgradi nalaze 53 stana.

"Skupština stanara prihvatila je moj prijedlog da se uradi rampa kako bi se olakšao ulazak u zgradu majkama sa malom djecom u kolicima, osobama sa invaliditetom i ekipama Hitne pomoći, kada nekom od stanovnika zatreba njihova intervencija", kazao je Strikan.

Dodao je da su betonirani prilaz sa rukohvatima na toj zgradi, koji je urađen prije nekoliko dana, finansirali stanovnici zgrade sredstvima prikupljenim za održavanje zgrade.

Strikan je rekao da u ovoj zgradi živi i jedna slijepa osoba kojoj će ova rampa mnogo pomoći u kretanju, kao i penzionerima koji u kupovinu idu sa kolicima.

Mlada majka Tamara I., koja živi u toj zgradi, kaže da ova rampa znači za sve stanare koji žive u njoj.

"Osim što puno pomaže osobama sa invaliditetom, majkama i penzionerima, ovakav prilaz od velike nam je pomoći i prilikom unošenja nekih teških stvari u stanove", kazala je Tamara.

Vanja Čolić, aktivistkinja osoba sa invaliditetom, kazala da je ova incijativa stanara za svaku pohvalu.

"Stanari te zgrade prepoznali su potrebu stanara sa invaliditetom i željeli da im pomognu. Sve što se radi u pogledu uklanjanja arhitektonskih barijera ne koristi samo osobama sa invaliditetom, već svim građanima, majkama s bebama u kolicima, starim osobama. Treba svi da radimo na širenju svijesti", istakla je Čolićeva.

Na nekoliko zgrada u Beogradskoj ulici ranije su postavljene različite vrste rampi za invalide, od betoniranih sa rukohvatima, montažnih, a na jednom stambenom objektu postavljen je i lift koji je namijenjen samo osobama sa invaliditetom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije