Banja Luka

Stanivuković potvrdio pisanje "Nezavisnih": Subvencije za vrtiće od jula 100, od avgusta 150 KM

Stanivuković potvrdio pisanje "Nezavisnih": Subvencije za vrtiće od jula 100, od avgusta 150 KM
Foto: Dijana Petrušić | Stanivuković potvrdio pisanje "Nezavisnih": Subvencije za vrtiće od jula 100, od avgusta 150 KM

BANJALUKA - Subvencije za boravak djece u privatnim vrtićima u Banjaluci će od jula biti podignute na 100 KM za jedno dijete, dok bi od avgusta trebalo da iznose 150 KM, rekao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Time je Stanivuković potvrdio pisanje "Nezavisnih novina" o visini subvencija.

Kako je rekao, grad Banjaluka je prvi grad koji je uveo subvencije za privatne vrtiće, a u narednom periodu će ići sa četiri koraka da bi se došlo do izjednačavanje subvencija.

"Krenuli smo sa 60 KM, a naš krajni cilj je izjednačavanje subvencija za privatne i državne vrtiće. Od 1. jula će iznositi 100 KM, od 1. avgusta 150 KM, dok će subvencija za drugo dijete koje ide u privatni vrtić iznositi 200 KM", kazao je Stanivković.

Kako je rekao, u januaru bi subvencije trebale biti uvećane ponovo, dok će do do jula naredne godine grad ići ka tome da izjednači sve subvencije.

"Ovim mjerama je prethodilo oko 150 sastanaka, a njihov ishod su mjere koje je Banjaluka nikad nije imala. Važno je reći da su ovi koraci usaglašeni sa neformalnom grupom roditelja čija djeca pohađaju privatne vrtiće", kazao je Stanivuković.

Ističe da su grad i roditelji od sad jedna porodica, a sve vlasnike privatnih vrtića je pozvao da budu isto.

"Kao gradonačelnik osuđem sve vlasnike privatnih vrtića koji zbog povećanje subvencija žele da podignu cijene vrtića. Do danas sam pokušavao da dobijem vlasnicu privatnog vrtića 'Zvjezdica', ali ona se meni ne javlja”, kazao je Stanivuković.

On je pozvao vlasnicu vrtića da odustane od poskupljenja, a roditelje je pozvao da ne pristaje na to povećanje.

"Krajem avgusta ili početkom septmebra ćemo da preselimo 500 djece u naše prostorije, odnosno ako treba iznajmićemo prostorije kako bi svu djeci presili iz ovog vrtića", kazao je Stanivuković.

Kako je rekao, u ovih 500 mjesta ulaze mjesta u novom vrtiću "Nataša" koji se gradi, kao i novom vrtiću na Paprikovcu, a za ostala mjesta će iznajmiti prostor.

"Još jednom pozivam sve roditelje da ne potpisuju ništa. Ovaj grad je prijatelj svih", kazao je Stanivuković, dodajući da je kao gradonačelnik jako ljut.

"Roditeljima poručujem da će se za novi paket subvencija potpisivati određeni ugovor kako bi se svi zaštitili i zaustavili divaljanje cijena", kazao je Stanivuković.

Gradski menadžer Bojan Kresojević kazao je da je Grad spremio sredstva da sve ove mjere realizuje samostalno, ali da je za povećanje subvencija potrebna i podrška Skupštine Grada.

"Potrebno je da budu obezbijeđeni i stabilni prihodi koji će garantovati dugorčno sprovođenje ove mjere. Za izjednačavanje participacije između javnih i privatnih vrtića neophodno je i donijeti Rezoluciju koja će definisati principe neophodne za izjednačavanje cijena Tu je prije svega neophodno da se usvoji set odluka koji će garantovati stabilne prihode, a jedna od tih je i odluka o objedinjenoj naplati komunalnih usluga koja Gradu može donijeti 2,5 miliona KM prihoda", poručio je Kresojević.

Naš cilj, kako je kazao jeste da sve ove mjere olakšaju roditeljima, a ne da pogoduje bogaćenju vlasnika privatnih vrtića.

"U tom pogledu preduzećemo različite mjere. Uporedo sa povećanjem iznosa subvencija na 100 KM za prvo i 200 za drugo dijete koje će uslijediti već od 1. jula, a potom na 150 KM od 1. avgusta, potrebno je da istovremeno preduzmemo i mjere koje će zaustaviti neosnovano povećanje cijena privatnih vrtića",  naveo je on.

Kako je kazao, ukoliko do ponedjeljka vrtić „Zvjezdica“ ne povuče odluku o povećanju cijene za 100 KM, Grad će donijeti mjere za sprečavanje zloupotrebe subvencija.

"Prva mjera je da od 1. jula  dijete neće moći biti upisano u taj vrtić po subvencionisanoj cijeni. Uporedo s tim pripremamo se za otvaranje novih 500 mjesta u javnim vrtićima. Osim toga  pripremićemo obrazac koji će roditelji moći uputiti vrtiću „Zvjezdica“ sa zahtjevom da se dobije potvrda da će cijena od 1. oktobra biti smanjena na 380 KM umjesto 450KM,  te ukoliko ovaj vrtić odbije ovakav zahtjev, Grad će za to dijete garantovati mjesto u javnom vrtiću",  pojasnio je Kresojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije