Banja Luka

Pratite nas na Google news

Starčevica postaje opština

Starčevica postaje opština
Starčevica postaje opština
N.N.

BANJALUKA - U banjalučkom naselju Starčevica uveliko traju pripreme za prikupljanje potrebnih potpisa, kako bi predali nadležnima zahtjev za formiranje opštine Starčevica!

Iako formiranje opština od banjalučkih naselja nije nova priča, prvi put neka od mjesnih zajednica ozbiljno ulazi u tu priču samostalno, jer do sada se uvijek pričalo o podjeli grada na opštine, piše Press.

U Mjesnoj zajednici Starčevica naglašavaju da u ovom slučaju nije riječ ni o kakvoj političkoj priči, već jednostavno o poboljšanju kvaliteta života u najnaseljenijem naselju na području grada i pokušaju da se promjeni stanje koje već decenijama ne daje nikakve rezultate.

Sjednica MZ do kraja sedmice

''Po ko zna koji put potpisujemo jednu te istu listu prioriteta za gradnju u našem naselju i došli smo do ideje da bi bilo lakše i gradu i građanima Starčevice da se to reorganizuje, da naselje bude opština. Ako Stanari mogu, zašto ne bi mogla i Starčevica, gdje postoje i uslovi, a i velika potreba za takvom reorganizacijom. Kada smo ulazili u  ovu priču, oduvijek je postojala ta inicijativa da se grad podjeli na opštine radi lakšeg funkcionisanja. Argument vladajućih je da su to dodatni troškovi, ali to jednostavno nije tako. Prema normama, trebalo bi da ide jedan administrativni radnik na 1.000 građana. Za Starčevicu bi bilo dovoljno izmjestiti 30 radnika iz Gradske uprave, a dobili bismo opštinu koja bi imala nula maraka zaduženja i koja bi sopstvenim budžetom mogla konačno da reši neke prioritetne probleme u naselju, ali i da se ide u razvoj, jer ima dosta projekata koji u sadašnjem načinu organizacije, nemaju šanse da zažive'', kaže predsjednik Savjeta MZ Starčevica Đorđe Knežević.

Do kraja sedmice biće održana i sednica Sajveta MZ Starčevica, na kojoj će biti riječi o prikupljanju potpisa za zahtjev koji će biti upućen nadležnima. U MZ Starčevica kažu da su se dobro pripremili za ovu priču, te da imaju projekte i ideje kojima bi pomogli podizanju kvaliteta života u najvećoj gradskoj mjesnoj zajednici.

Spremni smo za ovu priču

''Potrebno je samo malo da bi se stvari popravile. Kao opština, bili bismo u mogućnosti da dobijemo sredstva da napravimo i vrtić i školu, ali i da uradimo sve ostalo što već godinama uzaludno tražimo. Odgovor je uvijek da nema dovoljno novca, a otkako je ova postava u Savjetu MZ, do sada smo kao najmnogoljudnija mjesna zajednica dobili jedino pomoćnu kotlovnicu. Više od 30 godina čekamo školu, jasno je da nema ni sluha ni sredstava. Činjenica je da imamo dovoljno i školovanih i pametnih ljudi koji bi mogli da iz te priče naprave nešto pozitivno. Starčevica je lijepo naselje, planski odlično izvedeno i lijepo mjesto za život, ali i dalje nema ni vrtić. Nismo mogli čak da dobijemo ni tu teretanu na otvorenom, a da ne pričamo o školi, koju obećavaju već decenijama'', kaže Knežević.

U MZ Starčevica ističu da za ovaj posao očekuju podršku i ove, ali i bilo koje buduće vlasti, jer čitava priča nema nikakve veze sa politikom, nego upravo sa boljim uslovima za život građana koji žive na Starčevici. Statut su, takođe, okvirno već pripremili, a zahtjev sa potpisima će se naći pred novim sazivom Skupštine Republike Srpske.

Treba novca, ali treba i volje

Koliki god da bi bio budžet opštine Starčevica, to bi bio daleko veći iznos od onog koji se trenutno ulaže u ovo naselje, čiji stanovnici čine više od 10% stanovništva Banjaluke.''Postoji urađen projekat o oživljavanju ovog dela Banjaluke, povezivanju Ponira sa Banj brdom, gradnji avanturističkog parka za alpinizam, staza za brdski biciklizam i moto-kros... Ima mjesta za etno-selo, bungalove i sadržaje kojima bismo privukli ljude da dolaze. Pored takvih ideja, namera je takođe i da naselje dobije zelenu pijacu na kojoj će poljoprivrednici iz Banjaluke moći da prodaju svoje proizvode. Za to već sada nema prepreke, ali nema ni volje ni sluha, kao ni za mnoge druge stvari'', kaže Knežević.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije