Banja Luka

"Izumiru" kontejneri "Hljeb od tekstila"

"Izumiru" kontejneri "Hljeb od tekstila"
Foto: Anadolija/Arhiva | Sve manje odjeće i obuće u kontejnerima "Hljeb od tekstila", ali i kontejnera

BANJALUKA - Sve je manje odjeće i obuće u kontejnerima "Hljeb od tekstila", ali i samih kontejnera, potvrdio je za "Nezavisne" Miroslav Subašić, predsjednik Udruženja građana "Mozaik prijateljstva" Banjaluka.

Kako on kaže, prošle godine prikupljeno je između 20 i 30 tona odjeće iz kontejnera "Hljeb od tekstila", koje je postavilo Udruženje građana "Mozaik prijateljstva", što je znatno manje u odnosu na 2021. godinu, koja je bila rekordna, te je prikupljeno čak do 50 tona odjeće.

"U godinama kada je vladala pandemija virusa korona prikupljeno je više odjeće, jer su ljudi imali više vremena, te su samim tim više čistili ormare i odvajali odjeću koja im nije potrebna", kazao je Subašić.

Svake sedmice se, kako kaže, prikupljena odjeća dijeli po tri puta onima kojima je to potrebno, kako u gradu, tako i po selima.

"Ima dosta odjeće i obuće koje nije upotrebljiva, ali zato se i zove hljeb od tekstila, pa ono što pronađemo u kontejnerima, a da nije u dobrom stanju, može služiti nekoj drugoj svrsi, kao na primjer pravljenju torbi", pojasnio je Subašić.

Dodaje da se broj kontejnera trenutno smanjuje, jer su oštećeni.

"Trenutno ima oko 20 upotrebljivih kontejnera 'Hljeb od tekstila', na različitim lokacijama", naglasio je on.

Prema njegovim riječima, bilo je više kontejnera, čak 38, ali oni propadaju, potrebno ih je popravljati i ulagati u njih, te zbog nedostatka sredstava njihov broj iz dana u dan opada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije