Banja Luka

Tehnička škola u Banjaluci dobila 1,2 miliona KM

Tehnička škola u Banjaluci dobila 1,2 miliona KM
Foto: Velibor Tripić | Tehnička škola u Banjaluci dobila 1,2 miliona KM

BANJALUKA - Tehnička škola u Banjaluci dobila je donaciju od 1,2 miliona KM, uz pomoć koje će ova škola, između ostalog, opremiti tri potpuno nova kabineta za obuku i praksu na CNC mašinama.

Naime, riječ o projektu koji sprovodi Regional Challenge Fund, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske, Gradskom razvojnom agencijom i kompanijama iz Srpske koje se bave ovom djelatnošću.

Radi se o devet kompanija sa područja gradova Banjaluka i Laktaši, kao i opštine Kotor Varoš.

Vladimir Kuvalja, direktor Tehničke škole u Banjaluci, kazao je da je ovaj projekat izuzetno značajan za ovu školu.

"Tehnička škola u Banjaluci je jedna od najvećih škola u BiH. Ona obučava kadrove iz oblasti mašinstva i saobraćaja, a sada je fokus na mašinstvu, jer je to ono što je trenutno potrebno Banjaluci i Republici Srpskoj", kazao je Kuvalja.

Prema njegovim riječima, njihov glavni zadatak je da djeci pruže što bolje uslove za školovanje, što ovim projektom i čine.

"Naš zadatak je da ih edukujemo, mi radimo na tome da djeci pružimo najbolje uslove za školovanje, trudimo se da idemo u korak s vremenom i da činimo najbolje za njih", kazao je Kuvalja.

Vesna Marinković Vojvodić iz Gradske razvojne agencije Banjaluka ističe da su za ovaj fond čuli prije nekoliko godina te su od tada u kontaktu sa školama kako bi spremili projekat koji će ovaj fond finansirati.

"U momentu kada je objavljen javni poziv za projekte, procijenili smo da bi tehnička škola mogla da ispuni uslove koji su definisani javnim pozivom, te smo u komunikaciji sa školom i poslodavcima odlučili da apliciramo na ovaj projekat", kazala je Marinković Vojvodićeva dodajući da će implementacija ovog projekata trajati tri godine.

Tijana Drljača Radović predstavnica Ministarstva prosvjete i kulture RS, kazala je da resorno ministarstvo podržava projekte koji doprinose unapređenju kvaliteta sistema srednjoškolskog obrazovanja.

"Ovaj projekat će doprinijeti poboljšanju praktične nastave, a sve zahvaljujući partnerima na ovom projektu", kazala je Drljača Radovićeva.

Sven Dominiković, predstavnik RCF-a, kazao je da je ugovor koji je potpisan za ovaj projekat vrijedan preko milion KM.

"Novac će se uložiti u građevinske radove, oko 120.000 evra će biti uloženo u to, dok će 400.000 hiljada evra ići u opremanje kabineta, a preostali dio će ići na obuku i treninge za profesore", kazao je Dominiković.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije