Banja Luka

Tradicionalni defile kočija i konjanika u Banjaluci (FOTO/VIDEO)

Tradicionalni defile kočija i konjanika u Banjaluci (FOTO/VIDEO)
Foto: Velibor Tripić | Tradicionalni defile kočija i konjanika u Banjaluci (FOTO/VIDEO)

BANJALUKA – Tradicionalno, u okviru obilježavanja praznika Duhovi, krenuo je defile kočija i konjanika sa Nove pijace u Lazarevu prema Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Upregnuti u fijakere, predivni konji su laganim kasom krenuli ka centru grada, te, očekivano, privukli pažnju prolaznika.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, je rekao da je praznik Duhovi obilježen baš kao što nalažu tradicija, kultura i vjera.

"Nekada je ovaj praznik bio neodvojiv od našeg grada, ali je onda zbog teških vremena bila višedecenijskam pauza obilježavanja praznika Duhovi na ovaj način, kao što to radimo unazad dvije godine", kazao je Stanivuković.

Ističe da je ove godine praznik obilježen zajedno sa "Tržnicom", uz molitvu, defile kočija, konja i fijakere.

"Uprkos kiši veliki broj Banjalučana i djece se radovala. Bilo je predivno, hvala svima koji su došli sa svojim konjima, kočijama, zapregama", dodao je on.

Kako je kazao, Banjaluka živi, ulice su pune i narod je veseo.

"Prošle godine je bilo petnaestak kočija, ove godine je više od 30, i nadamo se da će iz godine u godinu biti što više", istakao je Stanivuković.

Adem Mudrov iz Jelaha, koji je dobio nagradu za najljepši fijaker i par konja, kaže da godinama dolaze u Banjaluku.

"Bitno je učestvovati, a srećni smo što možemo dobiti i neku nagradu", kazao je Mudrov.

Inače, praznik Duhovi praznuje se tri dana i nekada je bio obilježavan u gradu na Vrbasu na tradicionalan način. 

Upravo s ciljem očuvanja stare tradicije grad Banjaluka i gradska "Tržnica" priređuju ove godine bogat program u kojem će moći uživati svi sugrađani i posjetioci.

Danas je na Novoj pijaci organizovana i smotra kočija, kao i izbor pobjednika u sljedećim kategorijama: najljepši fijaker, najljepši komplet i najljepša tradicionalna konjska zaprega.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije