Banja Luka

UKC: Kiseonik nije i ne može biti štetan po zdravlje pacijenata

UKC: Kiseonik nije i ne može biti štetan po zdravlje pacijenata
Foto: Velibor Tripić | UKC: Kiseonik nije i ne može biti štetan po zdravlje pacijenata
N.N.

BANJALUKA - Kiseonik koji se daje pacijentima u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske (UKC RS) nije štetan po zdravlje pacijenata i u skladu je sa svim potrebnim propisima, saopšteno je danas iz Univerzitetskog kliničkog centra Srpske.

Iz UKC-a navode da je kiseonik isti kao onaj koji se upotrebljava u svim bolnicama u regionu i Evropi, te da pacijenti nemaju razloga za strah.

"Otkad postoji UKC Republike Srpske koristi se isti kiseonik i ne stoje tvrdnje i insinuacije o njegovoj upotrebi u vrijeme pandemije virusa korona. Taj kiseonik koristi se u liječenju apsolutno svih pacijenata kojima je, nažalost, ponekad potreban", navode iz UKC-a.

U saopštenju UKC-a se navodi da su, prilikom raspisivanja tendera, dobili rješenje od Agencije za lijekove BiH da je ponuđač adekvatan.

"Kada je UKC Republike Srpske raspisivao tender, u skladu sa zahtjevanom dokumentacijom, dobili smo rješenje od Agencije za lijekove BiH da ponuđač ima rješenje da se bavi prometom medicinskog kiseonika čiji je sastav 99,5 odsto kiseonik", navode iz UKC-a.

Iz UKC-a dodaju da svi pacijenti primaju takav kiseonik i da je njime izliječeno na hiljade pacijenata.

"Još jednom odgovorno tvrdimo da nema razloga za strah, da kiseonik koji je u upotrebi u UKC Republike Srpske nije i ne može biti štetan po zdravlje pacijenata", poručuju u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je širenja laži, neistina, straha i panike među stanovništvom Banjaluke i cijele Srpske, posebno među pacijentima i njihovim porodicama jako opasno.

"Upozoravamo sve one koji iz samo njima znanih razloga pokušavaju da ni iz čega stvaraju aferu, samo doprinose jos većem strahu pacijenata i porodica za njihovo zdravlje što uveliko odmaže našim ljekarima i medicinskom osoblju u borbi za njihovo zdravlje", ističe se u saopštenju.

Iz UKC-a napominju da zdravstveni radnici daju sve od sebe kako bi spasili svaki život tokom pandemije, a kiseonik igra veliku ulogu u tome jer samo danas je oko 200 ljudi u UKC Republike Srpske na kiseoničnoj podršci.

"Apelujemo na sve one koji ne biraju ni cijenu, ni sredstva, da postignu samo njima poznat cilj, da kada za to koriste zdravlje ljudi, razmišljaju o posljedicama. Ljekari i medicinsko osoblje UKC RS osuđuju postupke koji su protiv zdravlja građana RS", stoji u saopštenju.

Iz UKC-a poručuju da ne žele da učestvuju u eventualnom obračunu proizvođača i dobavljača kiseonika.

"Na kraju da napomenemo ne želimo da učestvujemo u eventualnom obračunu proizvođača i dobavljača kiseonika na ovim prostorima, a na čiju stranu su se pojedinci svrstali", zaključuje se u saopštenju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije