Banja Luka

Urbanistički plan Banjaluke do kraja godine

Urbanistički plan Banjaluke do kraja godine
Foto: N.N. | Urbanistički plan Banjaluke do kraja godine

BANJALUKA - Urbanistički plan, jedan od najbitnijih dokumenata za razvoj grada u narednih 20 godina, trebalo bi da bude donesen do kraja ove godine, potvrdili su za "Nezavisne" u Gradskoj upravi.

Prema njihovim riječima, Urbanistički plan grada je trenutno u fazi izrade prednacrta.

Gradonačelnik Draško Stanivuković najavio je da će prednacrt urbanističkog plana za narednih 20 godina biti predstavljen 22. aprila, za Dan grada.

"Nakon što Skupština grada utvrdi nacrt, on će biti izložen na javni uvid, a nakon okončanja javnog uvida i javne rasprave biće pripremljen prijedlog plana za usvajanje u Skupštini grada. Prema okvirnom planu, a u skladu s metodologijom izrade ove vrste dokumenta prostornog uređenja, imajući u vidu i otežavajuće okolnosti izazvane pandemijom, moglo bi se očekivati njegovo donošenje krajem 2021. godine", naveli su u Gradskoj upravi.

Istakli su da je urbanistički plan razvojni, dugoročni, strateški dokument prostornog uređenja kojim se definišu osnovni ciljevi i principi razvoja u prostoru.

"Kroz održivi pristup u planiranju ovim dokumentom biće omogućeno podizanje kvaliteta života u gradu u društveno-ekonomskom, estetskom i ekološkom smislu, a uz istovremenu promociju štednje, optimizacije i pametnog gazdovanja svim gradskim resursima", objasnili su u Gradskoj upravi.

U  skladu s metodologijom izrade urbanističkog plana, nakon izrade prijedloga nacrta i njegovog utvrđivanja od strane Skupštine grada, biće moguće preciznije obrazložiti predložena planska rješenja, a ista će biti izložena na uvid zainteresovanoj javnosti.

"Period na koji se plan donosi je 20 godina, a određen je planskim periodom od 2020. do 2040. Planski period predstavlja period izražen u godinama, za koji su izvršeni analiza i ocjena potreba i mogućnosti prostornog razvoja i utvrđeni ciljevi i program, odnosno koncepcija razvoja područja u obuhvatu dokumenta prostornog uređenja", zaključili su u Gradskoj upravi.

Između ostalih, urbanističkim planom grada predviđene su analize i studije stanovanja, studija "Banjaluka - grad zelenila", demografska studija, mogućnosti razvoja zona za privredne aktivnosti, primjena lokalnog plana zaštite prirode kroz urbanistički plan i njegova analiza, studija prirodnih uslova i resursa te saobraćajne analize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije