Banja Luka

Za izgradnju nove i rekonstrukciju postojeće javne rasvjete 170.000 KM

Za izgradnju nove i rekonstrukciju postojeće javne rasvjete 170.000 KM
Foto: Ilustracija | Za izgradnju nove i rekonstrukciju postojeće javne rasvjete 170.000 KM

BANJALUKA - U izgradnju nove i rekonstrukciju postojeće javne rasvjete na području grada u idućoj godini biće uloženo 170.000 KM, kazali su u Gradskoj upravi.

Ova cifra mogla bi da bude veća ukoliko grad obezbijedi dodatna donatorska sredstva za ove svrhe.

"U narednom periodu na području grada radiće se na modernizaciji, odnosno zamjeni javne rasvjete led sijalicama kako bi se smanjila izdvajanja za električnu energiju, koja znatno opterećuju gradski budžet", kazali su u Odjeljenju za komunalne poslove

Dodali su da je grad konkurisao i kod Razvojnog fonda Ujedinjenih nacija na poziv za gradnju i rekonstrukciju javne rasvjete u cilju poboljšanja energetske efikasnosti i smanjenja potrošnje energije uvođenjem led rasvjete.

"Ako naša aplikacija prođe, planirana sredstva služila bi za sufinansiranje projekta, na način da mi dajemo pola novca, a pola UNDP", kazali su u nadležnom odjeljenju za komunalne poslove.

Naglasili su da je u toku izrada studije izvodljivosti prelaska postojeće na led rasvjetu i to kroz donaciju Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja plaća konsultante za izradu tog dokumenta.

"Studija bi trebalo da pokaže koliko sredstava je potrebno za promjenu rasvjete u cijelom gradu, to jest selima i gradskom području. U njoj će biti ponuđeno i više različitih modela kako se to može uraditi. Na osnovu ponuđenih opcija odlučićemo šta je najbolje za grad", kazali su u ovom odjeljenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije