Banja Luka

Zapuštena jedina plaža za osobe s invaliditetom u Banjaluci

Zapuštena jedina plaža za osobe s invaliditetom u Banjaluci
Foto: Jelena Đurđević | Zapuštena jedina plaža za osobe s invaliditetom u Banjaluci

BANJALUKA - Plaža želja u Vrbanji kod Žutog mosta, koja je prije nekoliko godina bila kupalište prilagođeno osobama s invaliditetom, danas ne služi prvobitnoj svrsi.

Na ovoj jedinoj plaži na području grada za osobe s invaliditetom poplave su 2014. godine pričinile veliku materijalnu štetu. Od tada je bilo nekoliko pokušaja da se ova plaža vrati u prvobitno stanje, ali to nikada nije realizovano. 

Danas prolaznici najčešće mogu vidjeti ovce kako pasu travu na toj plaži.

Željko Mastikosa, koordinator Humanitarne organizacije "Partner", koja je učestvovala u stvaranju ovog projekta, kazao da je ova plaža prije nekoliko godina bila veoma značajna za grad.

"Ovo javno dobro i mjesto bilo je korisno i svim drugim građanima, a osobama s invaliditetom omogućavalo je da kolicima uđu u vodu", istakao je Mastikosa.

Prema njegovim riječima, nažalost, poplave su 2014. godine načinile veliku materijalnu štetu i nakon toga ova plaža nikada nije sanirana.

Dodao je da je dio zemljišta gdje se nalazi plaža prije nekoliko godina praktično bio deponija za odlaganje smeća nesavjesnih građana. 

Mastikosa je istakao da je deponija uklonjena prilikom izgradnje plaže i da je uređen kutak pored rijeke Vrbanje gdje sada ljeti dolaze samo porodice sa djecom, koje ostavljaju iza sebe smeće.

"Plažu su svi posjećivali. Na njoj su bili postavljeni razni objekti i do nje je bila dovedena struja. Nažalost, poplava je uništila rad svih koji su učestvovali u sređivanju ove plaže", rekao je Mastikosa.

Dodao je da bazeni u gradu nisu u potpunosti pristupačni za osobe s invaliditetom.

Tanja Mandić-Đokić, predsjednica Udruženja žena s invaliditetom "Nika", kazala je da se polovično prave stvari za osobe s invaliditetom.

"Gradski olimpijski bazen potpuno je nepristupačan za osobe s invaliditetom. Mora postojati hidraulična stolica koja može da spusti osobu s invaliditetom u bazen. Takođe, mora postojati i mogućnost da osoba s invaliditetom može proći kroz čisti dio bazena, odnosno, dezinfikacioni proces", dodala je Mandić-Đokićeva.

U Gradskoj upravi kazali su da je grad prije izvjesnog vremena sanirao pristanište koje je odnijela poplava i da će ponovno biti pokošena trava na plaži.

Nastojanja duga šest godina da se napravi plaža za lica s posebnim potrebama na ušću Suturlije u Vrbas na ovom mjestu nisu ni zaživjela niti se krenulo u neku ozbiljnu realizaciju projekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije