Banja Luka

Zavod za izgradnju Banjaluka dobio zajam od 500.000 KM

Zavod za izgradnju Banjaluka dobio zajam od 500.000 KM
Foto: N.N. | Zavod za izgradnju Banjaluka dobio zajam od 500.000 KM

BANJALUKA - Grad je Zavodu za izgradnju Banjaluka (ZIBL) dao zajam od 500.000 maraka kako bi prevazišao dugogodišnju poslovnu krizu.

Ovo su danas na sjednici Skupštine grada odobrili odbornici nakon što su usvojili Prijedlog odluke o odobravanju zajma ZIBL-u, čiji je grad većinski vlasnik jer posjeduje 67,12 odsto akcija.

Gradonačelnik Igor Radojičić kazao je da je ovo jedan od koraka u kojem grad odobrava zajam ovom preduzeću kako bi mu bilo omogućeno dalje poslovanje. Dodao je da je cilj da Zavod ostane jedna mala firma sa pozitivnim poslovanjem.

"Stare dugove ZIBL može sanirati isključivo prodajom dijela svoje imovine", istakao je gradonačelnik.

Prema njegovim riječima, cilj Gradske uprave je taj da se stari dugovi ZIBL-a saniraju iz dijela nekretnina koje su u njegovom vlasništvu i da se on sa znatno smanjenim brojem radnika fokusira na određene poslove, kao što su obračun komunalne naknade poslova Zajednice etažnih vlasnika i smanjen obim projektovanja tehničkog nazora, kako bi ušao u pozitivne tekuće poslove.

"Za rad ZIBL-a godinama nisu izdvajana sredstva. Ovo je prvi put da grad pozajmljuje određena sredstva, a ovaj zajam je obezbijeđen hipotekarno, odnosno, imovinom ZIBL-a", rekao je Radojičić.

Nakon rasprave o Prijedlogu odluke o izmjeni i dopuni Statua grada odbornici su donijeli odluku da, pored 22. aprila, Dana grada, 21. novembar bude uveden kao još jedan gradski praznik, kojim bi se obilježavao Dan oslobođenja grada u Prvom svjetskom ratu.

Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada, rekao je da će novim gradskim praznikom biti ispravljena nepravda, jer 21. novembar nije ranije uzet kao jedan od bitnih praznika.

Na sjednici su usvojene i izmjene dijela Regulacionog plana "Jelšingrad", kojim grad treba da dobije još jednu industrijsku zonu.

"Stvorene su pretpostavke da već ove godine investitorima ponudimo oko 50.000 kvadrata i provedemo postupak dodjele, odnosno licitacije za tu novu poslovnu zonu", rekao je Radojičić.

Odbornici su, između ostalog, usvojili i Program rada Turističke organizacije grada za ovu godinu. Tanja Čičić-Odžaković, odbornica "Poligrafa", rekla je da grad prepoznaje turizam kao šansu za razvoj.

"Trebalo bi da unaprijedimo i povežemo komunikaciju u ovoj oblasti, kako na lokalnom tako i na republičkom nivou. Uz aplikaciju za evropsku prijestonicu kulture 2024. Banjaluka ima jedinstvenu ponudu prema regiji i svijetu", rekla je Čičić-Odžakovićeva.

Aleksandar Petković, odbornik SDS-a, predložio je juče tokom skupštinske rasprave uvođenje još jednog potpredsjednika Skupštine grada iz redova opozicije po uzoru na Narodnu skupštinu RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije