Banja Luka

Zelene površine u Banjaluci ostaju gdje su i bile

Zelene površine u Banjaluci ostaju gdje su i bile
Foto: Velibor Tripić | Zelene površine u Banjaluci ostaju gdje su i bile

BANJALUKA - Veliku pažnju građana Banjaluke privukla je danas javna rasprava o Nacrtu regulacionog plana dijela centralnog gradskog područja, koja je održana u Kulturnom centru Banski dvor, a kojom je predviđena izmjena izgleda centralnog dijela grada.

"U predviđenom rješenju ima mnogo dobrih prijedloga, posebno jer se predviđa čitava nova osovina koja mijenja centar grada i nastavlja se na ono što je rađeno tridesetih godina prošlog vijeka", rekao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, ističući da je riječ o izuzetno važnom prostoru.

Ivan Rašković, gradski arhitekta, naglasio je da prema planu zelene površine nisu redukovane, već, naprotiv, planski su proširene.

"Na potezu od spomenika banu Milosavljeviću prema podzemnim garažama planirana je velika aleja, a postojeće zelene površine ne samo da ostaju, nego su sada i povećane. Centar grada je živo mesto koje ima svoja ograničenja, ali ono što je na sceni jeste unutrašnji rast grada", dodao je Rašković.

Kako je kazao, urbanistički parametri su poštovani, po ugledu na svjetske metropole, a potrebama razvoja grada izašlo se u susret na primjeren način.

"Nigde ne postoji razvoj grada gde se svi slažu u potpunosti. Važni su interesi i građana i investitora i države i svi moraju da nađu kompromisnu tačku", dodao je Rašković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije