Banja Luka

Zgrade neobičnih imena obilježja naselja: "Šampite" i "Titanik" krase grad

Zgrade neobičnih imena obilježja naselja: "Šampite" i "Titanik" krase grad
Foto: N.N. | Zgrade neobičnih imena obilježja naselja: "Šampite" i "Titanik" krase grad

BANJALUKA - "Titanik", "Pentagon", "Šampite", plavi i žuti neboderi, crvene, žute i bijele zgrade samo su neki od neobičnih naziva banjalučkih zgrada.

Neka od ovih građevinskih zdanja izgrađena su poslije katastrofalnog zemljotresa 1969, dok su neka novije gradnje, a njihovi zanimljivi nazivi postali su obilježja pojedinih naselja i objekti su za orijentaciju.

"Titanik" (Borik 2)

Milan Rakić iz Borika 2 kaže da je ovo naselje jedno od najljepših i najfrekventnijih u gradu. Ističe da je u njemu smještena najduža zgrada u gradu koja je dobila ime po nekada najvećem putničkom brodu "Titanik".

Dominantna zgrada "Titanik" sagrađena je 1970. na Bulevaru Živojina Mišića i sa svojih dvjestotinak metara najduža je zgrada u gradu, a u njoj ima oko 80 stanova.

Drago Dragić, predsjednik Savjeta MZ Borik 2, kazao je da su 1970. godine zgrade do četiri sprata pravljene bez lifta i s ravnim krovovima.

"Pentagon" (Centar1)

Jedna od najljepših zgrada u gradu, "Pentagon", smještena je u naselju Centar 1.

Ova stambena zgrada, interesantnog naziva, svoje ime duguje neobičnoj petougaonoj formi, a stanovi u njoj svojevremeno su bili namijenjeni isključivo vojnim licima.

Crvene zgrade (Rosulje)

Crvene zgrade, koje su izgrađene 1980. godine na mjestu radničkih stambenih zgrada, krase naselje Rosulje.

Željko Gagula iz ovog naselja kaže da su crvene zgrade izgrađene na četiri do pet spratova bez lifta.

"Naselje Rosulje je poznato i po bijelim zgradama u Voždovačkoj ulici koje se, kao i crvene zgrade, koriste kao orijentir za sastajanje građana", ispričao je Gagula.

"Šampite" (Kočićev vijenac)

"Šampite", kompleks bijelih zgrada sa smeđim krovovima, koje su izgrađene 1980. godine u Ulici Đure Đaković, smještene su u naselju Kočiće vijenac.

"Ovo je uređeni dio naselja u kojem se nalaze park, dječje igralište, a u blizini je fudbalski stadion", kazao je Darko Sabljić, predsjednik Savjeta MZ Kočićev vijenac.

Od zgrada u boji do baraka

Naselje Petrićevac prepoznatljivo je po svojim žutim zgradama, a na Bulevaru se nalaze soliteri poznati kao plavi, žuti, bijeli i roze soliteri, koji su izgrađeni na 12 spratova, dok se stambene barake još nalaze u pojedinim ulicama naselja Lazarevo 1 i 2.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije