BiH

(ISPRAVKA) Dom naroda u prvom čitanju podržao izmjenu Zakona o akcizama u BiH

(ISPRAVKA) Dom naroda u prvom čitanju podržao izmjenu Zakona o akcizama u BiH
Foto: Unsplash | (ISPRAVKA) Dom naroda u prvom čitanju podržao izmjenu Zakona o akcizama u BiH

​Portal Nezavisnih novina je 2022-07-27 prenio tekst sa naslovom da su akcize na gorivo ukinute, ali da je pojeftinjenje goriva daleko. U tekstu je navedeno da je riječ o prvom čitanju u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Nakon analize na Raskrinkavanje.ba, naslov je promijenjen, netačne tvrdnje su ispravljene.

Delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH danas su jednoglasno u prvom čitanju podržali Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim se predviđa ukidanje akciza na naftne derivate na šest mjeseci.

Predloženim zakonom predviđena je mogućnost da Savjet ministara po isteku tog roka produži njegovu primjenu za još tri mjeseca.

Da bi akcize bile ukinute, potrebno je da Dom naroda ovaj prijedlog zakona usvoji u drugom čitanju.

Srpski delegat i predsjedavajuća Komisije za finansije i budžet Doma naroda Dušanka Majkić izrazila je neslaganje sa pojedinim rješenjima i najavila da će uložiti amandmane na ovaj zakonski prijedlog.

 

Hrvatski delegat Zlatko Miletić stava je da je akcize na naftne derivate trebalo ranije usvojiti i da se radi o mjeri koja će posebno pomoći poljoprivrednicima.

Dom naroda usvojio je danas Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o akcizama u BiH, koji je predložio Savjet ministara, a kojim se izjednačava nastanak obaveze plaćanja akcize za poreske obveznike koji prometuju duvanske proizvode sa poreskim obveznicima koji prometuju druge akcizne proizvode. Tako su u naslovima više od 60 članaka objavljenih tog dana u bh. medijima navedene netačne tvrdnje o tome da su “akcize ukinute”.

Pored tvrdnji o “ukidanju akciza”, u naslovima pojedinih medija našle su se i tvrdnje o tome da će gorivo uskoro biti jeftinije te da “stiže pojeftinjenje”. Neki od portala su, s druge strane, naveli da su niže cijene goriva “još daleko”, a neki i to da “odluka važi narednih šest mjeseci”.

Pojedini mediji su u svojim naslovima naglašavali da se radi o prvom čitanju, ali su i u ovim naslovima navedene netačne tvrdnje o tome da su “akcize ukinute”.

 

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije