BiH

Pratite nas na Google news

Banjalučki Kosmos remontovaće raketne sisteme Srbije

Banjalučki Kosmos remontovaće raketne sisteme Srbije
Foto: N.N. | Banjalučki Kosmos remontovaće raketne sisteme Srbije
Dejan Tovilović

BANJALUKA - Banjalučki "Kosmos" pronašao je u Ministarstvu odbrane i vojsci Srbije strateškog partnera za kojeg će u narednom periodu remontovati i opravljati raketne sisteme i tako sebi duži period obezbijediti siguran izvor prihoda.

Prvi od nekoliko najavljenih ugovora o saradnji vrijedan oko dva miliona evra potpisan je danas u Banjaluci između ovog remontnog zavoda i preduzeća "Jugoimport" SDPR iz Srbije, koje se bavi prometom naoružanja i vojne opreme.

Svečanosti su, između ostalih, prisustvovali i Milorad Dodik, predsjednik RS, Aleksandar Vulin, ministar odbrane u Vladi Srbije, i Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS.

"Pred kompanijom 'Kosmos' je veliki zadatak za kvalitetnu i blagovremenu realizaciju posla, koji ćemo, nadam se, završiti na vrijeme i u predviđenim rokovima", kazao je Dušan Vještica, direktor preduzeća.

Kako je rekao, u pitanju je samo jedan u nizu ugovora na osnovu kojih bi u budućnosti trebalo da bude i novog zapošljavanja.

"'Kosmos' trenutno zapošljava 186 radnika, a otvaranjem strateškog posla koji daje novu dimenziju Remontnom zavodu 'Kosmos', mi svakako imamo potrebe za novim zapošljavanjem i kad se ovaj poslovni proces omasovi, očekujemo novih 40 do 50 zaposlenih samo zahvaljujući projektima Ministarstva odbrane Srbije."

Željko Ninković, brigadni general u vojsci Srbije, zadužen za ispravnost sredstava i sistema ratne tehnike, poručio je kako je "Kosmos" ušao u jato onih partnera koji učestvuju u održavanju opreme vojske Srbije.

"Ovo nije tako veliki ugovor koliko je značajan, jer kontinuitet koji ćemo uspostaviti je nešto što obezbjeđuje našoj vojsci da odgovori svojim obavezama, a značajan je i za 'Kosmos' jer na ovaj način će se značajnije baviti svojom osnovnom djelatnošću na osnovu koje su poznati iz prethodnog perioda", kazao je Ninković.

Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, podsjetio je da je ovaj ugovor posljedica dogovora između predsjednika RS i Srbije, kao i ministra Vulina, koji je nešto ranije posjetio pogone namjenske industrije u RS.

"Ugovor ima veliki značaj i za RS, ali i za 'Kosmos', jer je to preduzeće koje je samo prije nekoliko godina bilo u vrlo teškom stanju. Uspjeli smo velikim naporima menadžmenta, a uz podršku Vlade RS da pronađemo put te da ovo preduzeće krene putem oporavka i ubrzanog razvoja. Razvoj je vidljiv u tome da oni imaju nove zaključene ugovore i da imamo planove za buduće vrijeme", kazao je Đokić.

Potpisivanju ugovora prethodio je sastanak predsjednika Dodika i ministra Vulina, koji su zaključili kako je saradnja u oblasti namjenske industrije veoma dobra.

"Cilj nam je da pokušamo da podignemo onaj dio industrije koji je znatno devastiran intervencijom međunarodnog faktora, koji je doveo do toga da se napravi potpuni debalans u BiH. Tako je u Federaciji BiH ostalo šest veoma funkcionalnih fabrika oružja i municije, a u RS je to sve devastirano", rekao je Dodik.

On je naglasio da RS pokušava, ne iz konkurentskog, nego iz čistog komercijalnog razloga, da podigne određene vrste proizvodnje, te da u tome ima podršku Ministarstva odbrane Srbije i ministra Vulina.

Vulin je kazao da je u skladu s naređenjima vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića i njegovog dogovora sa Dodikom, Ministarstvo odbrane obezbijedilo 850 miliona dinara (oko 7,2 miliona evra) za različite potrebe preduzeća odbrambene industrije RS.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije