BiH

Banjalučki Kosmos remontovaće raketne sisteme Srbije

Banjalučki Kosmos remontovaće raketne sisteme Srbije
Foto: N.N. | Banjalučki Kosmos remontovaće raketne sisteme Srbije

BANJALUKA - Banjalučki "Kosmos" pronašao je u Ministarstvu odbrane i vojsci Srbije strateškog partnera za kojeg će u narednom periodu remontovati i opravljati raketne sisteme i tako sebi duži period obezbijediti siguran izvor prihoda.

Prvi od nekoliko najavljenih ugovora o saradnji vrijedan oko dva miliona evra potpisan je danas u Banjaluci između ovog remontnog zavoda i preduzeća "Jugoimport" SDPR iz Srbije, koje se bavi prometom naoružanja i vojne opreme.

Svečanosti su, između ostalih, prisustvovali i Milorad Dodik, predsjednik RS, Aleksandar Vulin, ministar odbrane u Vladi Srbije, i Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS.

"Pred kompanijom 'Kosmos' je veliki zadatak za kvalitetnu i blagovremenu realizaciju posla, koji ćemo, nadam se, završiti na vrijeme i u predviđenim rokovima", kazao je Dušan Vještica, direktor preduzeća.

Kako je rekao, u pitanju je samo jedan u nizu ugovora na osnovu kojih bi u budućnosti trebalo da bude i novog zapošljavanja.

"'Kosmos' trenutno zapošljava 186 radnika, a otvaranjem strateškog posla koji daje novu dimenziju Remontnom zavodu 'Kosmos', mi svakako imamo potrebe za novim zapošljavanjem i kad se ovaj poslovni proces omasovi, očekujemo novih 40 do 50 zaposlenih samo zahvaljujući projektima Ministarstva odbrane Srbije."

Željko Ninković, brigadni general u vojsci Srbije, zadužen za ispravnost sredstava i sistema ratne tehnike, poručio je kako je "Kosmos" ušao u jato onih partnera koji učestvuju u održavanju opreme vojske Srbije.

"Ovo nije tako veliki ugovor koliko je značajan, jer kontinuitet koji ćemo uspostaviti je nešto što obezbjeđuje našoj vojsci da odgovori svojim obavezama, a značajan je i za 'Kosmos' jer na ovaj način će se značajnije baviti svojom osnovnom djelatnošću na osnovu koje su poznati iz prethodnog perioda", kazao je Ninković.

Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, podsjetio je da je ovaj ugovor posljedica dogovora između predsjednika RS i Srbije, kao i ministra Vulina, koji je nešto ranije posjetio pogone namjenske industrije u RS.

"Ugovor ima veliki značaj i za RS, ali i za 'Kosmos', jer je to preduzeće koje je samo prije nekoliko godina bilo u vrlo teškom stanju. Uspjeli smo velikim naporima menadžmenta, a uz podršku Vlade RS da pronađemo put te da ovo preduzeće krene putem oporavka i ubrzanog razvoja. Razvoj je vidljiv u tome da oni imaju nove zaključene ugovore i da imamo planove za buduće vrijeme", kazao je Đokić.

Potpisivanju ugovora prethodio je sastanak predsjednika Dodika i ministra Vulina, koji su zaključili kako je saradnja u oblasti namjenske industrije veoma dobra.

"Cilj nam je da pokušamo da podignemo onaj dio industrije koji je znatno devastiran intervencijom međunarodnog faktora, koji je doveo do toga da se napravi potpuni debalans u BiH. Tako je u Federaciji BiH ostalo šest veoma funkcionalnih fabrika oružja i municije, a u RS je to sve devastirano", rekao je Dodik.

On je naglasio da RS pokušava, ne iz konkurentskog, nego iz čistog komercijalnog razloga, da podigne određene vrste proizvodnje, te da u tome ima podršku Ministarstva odbrane Srbije i ministra Vulina.

Vulin je kazao da je u skladu s naređenjima vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića i njegovog dogovora sa Dodikom, Ministarstvo odbrane obezbijedilo 850 miliona dinara (oko 7,2 miliona evra) za različite potrebe preduzeća odbrambene industrije RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije