BiH

BiH u 2022. ulazi sa budžetom iz 2020.

BiH u 2022. ulazi sa budžetom iz 2020.
Foto: N.N. | BiH u 2022. ulazi sa budžetom iz 2020.

SARAJEVO, BANJALUKA - Savjet ministara BiH danas će donijeti odluku o privremenom finansiranju za prvi kvartal naredne godine i gotovo je sigurno da će se i nova 2022. godina završiti bez usvojenog budžeta te da će institucije na nivou BiH moći potrošiti samo ono što su dobile 2020. godine.

"I ranije smo pojasnili da će srpski predstavnici u institucijama BiH učestvovati u donošenju samo onih odluka koje su u interesu građana. Kako ne bismo doveli u pitanje primanja velikog broja zaposlenih, odobrićemo odluku o privremenom finansiranju za naredni kvartal 2022. godine", rekao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, a prenose agencije, dodajući da se nada da će za razliku od ove, u 2022. godini biti usvojen budžet BiH i da  više neće biti potrebno donositi odluke o privremenom finansiranju.

U Ministarstvu finansija i trezora BiH su rekli "Nezavisnim novinama" da su odluku o privremenom finansiranju već pripremili i dostavili Savjetu ministara BiH za razdoblje januar - mart 2022. godina.

"Finansiranje u navedenom razdoblju će se realizovati na temelju jedne četvrtine budžeta koji je usvojila Parlamentarna skupština BiH za 2020. godinu", rekli su nam u Ministarstvu finansija i trezora BiH.

To praktično znači da će se institucije Bosne i Hercegovine u 2022. godini finansirati na osnovu budžeta koji je usvojen 2020. godine, a ako se uzme u obzir da se Savjet ministara BiH često formira sa zakašnjenjem od godinu dana, pitanje je da li će institucije BiH i u 2023. godini imati dokument na osnovu kojeg će se finansirati.

Kada je riječ o budžetu za 2022. godinu, gotovo je sigurno da on neće biti usvojen, a to nam je potvrđeno iz nekoliko izvora u samom Savjetu ministara BiH, jer i u ovoj godini nije bilo moguće postići dogovor o budžetu za 2021. godinu, a posebno neće biti moguće u narednoj godini s obzirom na blokadu institucija BiH, a i činjenicu da su iduće godine izbori, kada se, po pravilu, u institucijama BiH malo šta radi.

"Procedura je takva da saglasnost na budžet mora dati i Predsjedništvo BiH, koje zvanično Parlamentarnoj skupštini BiH i predlaže taj dokument, a  što je u ovim okolnostima ravno čudu. I budžet za 2021, odnosno nacrt, Predsjedništvo BiH je ranije vratilo na doradu, tako da u narednoj godini ne treba očekivati da taj dokument uopšte dođe do Predsjedništva BiH", ispričali su izvori "Nezavisnih novina".

Prva prepreka za budžet u 2022. godini je Dokument okvirnog budžeta institucija BiH za naredne tri godine. Ovaj dokument treba da usvoji Fiskalni savjet BiH i on je preduslov za izradu budžeta za narednu godinu, međutim na posljednjoj sjednici Fiskalnog savjeta nije postignut dogovor jer Republika Srpska ne želi da pristane na uvećanje budžeta od oko 30 miliona KM.

"Nakon što Fiskalni savjet usvoji ovaj dokument za razdoblje 2022. do 2024. godine Ministarstvo finansija i trezora će pripremiti Nacrt dokumenta okvirnog budžeta 2022-2024. godina i isti dostaviti Savjetu ministara BiH", rekli su nam u Ministarstvu finansija i trezora BiH.

U ovom ministarstvu ističu da nakon što Savjet ministara BiH usvoji Dokument okvirnog budžeta institucija BiH za naredne tri godine, Ministarstvo finansija i trezora će pripremiti Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu i isti dostaviti Savjetu ministara BiH u dalju proceduru.

"Prvo saglasnost treba da postigne Fiskalni savjet BiH, gdje sjede entitetski ministri finansija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH i ministar finansija i trezora BiH, gradonačelnik Brčko distrikta i guverner Centralne banke BiH, a s obzirom na to da se traži povećanje budžeta institucija BiH, Republika Srpska neće pristati na to i gotovo je sigurno da će se u 2022. godini institucije finansirati na osnovu budžeta iz 2020. godine", ispričali su izvori "Nezavisnih novina".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije