BiH

Čubrilović: Ustav temelj slobode, očuvanja i jačanja Srpske

Čubrilović: Ustav temelj slobode, očuvanja i jačanja Srpske
Foto: Arhiva | Čubrilović: Ustav temelj slobode, očuvanja i jačanja Srpske

BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je Srni da je Ustav Srpske kao najviši pravni akt temelj slobode, očuvanja ustavne pozicije, jačanja i razvoja Republike, te zaštite ravnopravnosti i jednakosti svih građana i naroda koji žive u Republici Srpskoj.

Čubrilović je naglasio da Ustav Republike Srpske potvrđuje kontinuitet postojanja i funkcionisanja demokratskih institucija i državotvornosti Srpske u okviru BiH, te garantuje očuvanje i zaštitu ustavnopravnog kapaciteta Republike Srpske, kao jedinstvenog, ravnopravnog i nedjeljivog državnotvornog dijela BiH.

"Ustav je za Republiku Srpsku i Narodnu skupštinu osnova na kojoj su izgrađeni institucionalni sistem, vladavina prava i parlamentarizam u skladu sa najvišim principima savremenog demokratskog društva", rekao je Čubrilović povodom 28 godina od donošenja Ustava Republike Srpske.

On je podsjetio da je Skupština srpskog naroda BiH najprije donijela Deklaraciju o proglašenju Republike Srpske, a potom i njen Ustav čime su, uz ostale najvažnije konstitutivne akte, udareni temelji za izgradnju jake i prosperitetne Srpske.

"Prvi Ustav je donesen prije tragičnih sukoba u BiH, što jasno svjedoči o tome da je Republika Srpska nastala u miru, a da je odbranjena u ratu", naglasio je Čubrilović.

On je ocijenio da postoji prostor i potreba za izmjenama Ustava u određenim segmentima.

"Ali svi zajedno moramo zaštititi suštinske ustavne principe na kojima počiva Srpska od brojnih napada i nasrtaja iza kojih se krije politička želja za degradiranjem naše Republike", zaključio je Čubrilović.

Sutra se navršava 28 godina od donošenja prvog Ustava Republike Srpske, jednog od najvažnijih konstitutivnih akata koji su bili osnov za njeno stvaranje.

Prvi Ustav donesen je 28. februara 1992. pod imenom Ustav Srpske Republike BiH i bio je temelj pravne moći, sigurnosti, legaliteta i legitimiteta Republike Srpske.

Ovim aktom definisan je politički okvir Republike Srpske i funkcionisanje njenih demokratskih institucija, te stvoren temelj na kojem Srpska i danas počiva. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije