BiH

Cvijanovićeva se sastala sa Palmerom

Cvijanovićeva se sastala sa Palmerom
Foto: N.N. | Cvijanovićeva se sastala sa Palmerom

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović se danas tokom zvanične posjete Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), u Vašingtonu sastala sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a za evropska i evroazijska pitanja Metjuom Palmerom.

"Sagovornici su razmijenili mišljenje o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciju u Republici Srpskoj i BiH, kao i o unapređenju saradnje Republike Srpske i SAD-a na svim poljima. U razgovoru sa Palmerom, predsjednica Cvijanović je izrazila opredjeljenost institucija Republike Srpske za očuvanje mira i političke stabilnosti u BiH i regionu, kao najvažnijih preduslova za ekonomski razvoj, poboljšanje poslovnog ambijenta i životnog standarda svih građana", saopšteno je iz kabineta predsjednice Republike Srpske.  

Taokođe, Cvijanovićeva je ovom prilikom istakla da je  Dejtonski sporazum i uvažavanje ustavne strukture BiH, koja podrazumijeva punu ravnopravnost tri konstitutivna naroda, dobar okvir za funkcionisanje, razvoj i napredak BiH.

Na sastanku je takođe razgovarano i o bezbjednosnim izazovima u regionu Zapadnog Balkana, te istaknuto da je i po ovom pitanju potrebna koordinacija nadležnih institucija svih nivoa vlasti u BiH.

"Tokom sastanka, sagovornici su konstatovali da je “mali Šengen” pozitivna inicijativa za cijeli region, a predsjednica Cvijanović je istakla da su institucije Srpske već podržale ovu inicijativu koja za cilj ima unapređenje regionalnog ekonomskog prostora", dodaje se u saopštenju.

Sastanku je prisustvovao i ambasador BiH u Sjedinjenim Američkim Državama Bojan Vujić.

U okviru zvanične posjete Sjedinjenim Državama, predsjednica Cvijanović danas će u Pentagonu  posjetiti Nacionalnu gardu države Merilend.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije