BiH

Dario Kordić: Sve bih ponovio, svaka sekunda je vrijedila

Dario Kordić: Sve bih ponovio, svaka sekunda je vrijedila
Foto: Screenshot: N1 | Dario Kordić: Sve bih ponovio, svaka sekunda je vrijedila

ZAGREB - Haški osuđenik Dario Kordić odgovara na pitanje, kako je rekao, prijatelja sa sjevera Hrvatske: Je li vrijedilo zatvora i rata?

"Rekao sam, sve bih ponovio. Sekunde ne bih zamijenio. Svaka sekunda je vrijedila", rekao je Kordić na snimci koju je objavio N1.

Uslijedio je pljesak i prisutni su zapjevali pjesmu Miroslava Škore Vrijedilo je. Pretpostavlja se da je snimka nastala 5. avgusta 2022. godine, za vrijeme proslave godišnjice Oluje.

Snage HVO-a su 16. aprila 1993. u selu Ahmići u BiH ubile 116 Bošnjaka, među kojima 32 žene i jedanaestero djece, među kojima je bila i jedna beba. Bio je to najveći pokolj u sukobu Bošnjaka i Hrvata.

Prema opisima svjedoka, vojnici HVO-a su u selo Ahmići ušli u više malih grupa od pet do deset vojnika, koji su upadali u kuće seljana i tjerali ih iz njih ili ih ubijali na njihovim pragovima, podsjeća Index.

Cijeli Ahmići su zapaljeni i razoreni, a eksplozivom je srušena i lokalna džamija.

Većina žrtava ubijena je iz neposredne blizine, a neki muškarci su ubijeni vezani. Dvadesetak osoba ubijeno je i u Donjim Ahmićima dok su pokušavale pobjeći. Neke žrtve su pronađene u neprepoznatljivom stanju te se pretpostavlja da su bile žive zapaljene, najvjerojvatnije bacačima plamena.

Za masakr u Ahmićima po komandnoj odgovornosti pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osuđeni su predsjednik ondašnjeg HDZ-a BiH Dario Kordić, Vladimir Šantić i Drago Josipović. Kordić je osuđen na 25 godina zatvora, Šantić na 18 i Josipović na 12 godina.

Kada je početkom 1993. započeo rat HVO-a i Armije BiH, Kordić je kao ključni političar bh. Hrvata srednje Bosne sučestvovao u nizu odluka koje su rezultirale svirepim ratnim zločinima nad Bošnjacima, od čega je najpoznatiji pokolj civila u selu Ahmićima.

Vojne snage kojima je Kordić bio politički lider su u Lašvanskoj dolini počinile niz ratnih zločina te je 1995. u Hagu optužen zbog teškog kršenja međunarodnog prava, odnosno zločina počinjenih nad bošnjačkim stanovništvom u gradovima, selima i zaseocima Lašvanske doline.

Kordić je na kraju suđenja proglašen krivim za kršenje zakona ratovanja, teška kršenja Ženevske konvencije i zločine protiv čovječnosti. Nikad nije priznao krivicu ili izrazio kajanje zbog smrt civila za koju je odgovoran.

Kordić je 2014. oslobođen nakon što je dvije trećine kazne odslužio u Austriji. Danas sa suprugom Venerom živi u Zagrebu i magistrirao je teologiju.

Kordić je godinama redovito gost na Hodu za život, gdje hoda "za život nerođene djece", a odgovoran je za smrt tromjesečne bebe u Ahmićima. Studentima u Zagrebu je 2019., u organizaciji studentskog kapelana don Damira Stojića, održao predavanje "Bog iza rešetaka". Osim toga, redovino drži predavanja i po crkvama.

Index je 2019. pitao Kordića od čega živi, na što nije konkretno odgovorio.

"Bog i moja obitelj znaju od čega ja živim. O tome sam govorio negdje u svjedočanstvima. Moglo se čuti gdje se željelo. Želim vam božji blagoslov i blagoslivljam vas i sve koji dobronamjerno pišu o meni i o mojoj obitelji", rekao je Kordić za Index 2019. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije