BiH

Debevec: Stanje u pravosuđu zabrinjavajuće, možda čak i alarmantno

Debevec: Stanje u pravosuđu zabrinjavajuće, možda čak i alarmantno
Foto: Nedžad Uglješa | Debevec: Stanje u pravosuđu zabrinjavajuće, možda čak i alarmantno

SARAJEVO - Ranko Debevec, predsjednik Suda BiH, kazao je danas u toku obraćanja pred Privremenom istražnom komisijom Predstavničkog doma BiH o stanju u pravosuđu, da mnoge stvari o stanju ne zna, te da ne može iznositi ništa što je van Suda BiH i van onoga što je kognitivno doživio u toku rada u Sudu BiH.

"Moram reći da je stanje s moje tačke gledišta poprilično zabrinjavajuće, možda čak i alarmantno, ali da ima vremena za promjene", rekao je Debevec, naznačivši da je o tome dat niz preporuka.

Pomenuo je i izvještaj Rajnharda Pribea, te rekao da se taj izvještaj mora provesti jer odražava pravo stanje u pravosuđu, kao i izvještaj sudije Korner.

"Sud BiH se trudi da što brže provede svoje procese i u krivičnom segmentu, ali i posebno po pitanju ratnih zločina koja su jako duga i specifična i imaju dosta svjedoka", kazao je Debevec.

Kazao je da je fokus na nezavisnom regulatoru, a to je u BiH VSTV, te dodao da ono što govori ne svodi se na personalno, i da govori ono što vidi.

Osvrnuo se na nekoliko segmenata, te dodao da kada se govori o VSTV-u, težište je na promjeni zakona, te da on podržava taj postupak.

"Postoje neki revanšizmi između VSTV-a i Suda i nažalost bilo je nekih komentara presuda. Sud je sud, sudske odluke se ne komentarišu. Sud nije ni u jednoj od tih odluka postupao po službenoj dužnosti, jer se radilo o tužbama ljudi na odluke VSTV-a i te neke odluke bile su osporene. Međutim, loš je spin da se te odluke pripisuju predsjedniku Suda BiH. Svi znaju da su odluke na Vijeću i one ne prolaze kroz kabinet predsjednika Suda", kazao je Debevec.

Ističe da sve odluke koje su donesene podliježu procjeni Ustavnog suda BiH koji uzima ulogu vrhovnog suda BiH kojeg bi, kako je rekao, po njegovom mišljenju, treblao biti, ali zbog nekih političkih odluka te institucije nema.

Naglašava da se svi predmeti ubacuju u cmc i ne prolaze kroz Kabinet predsjednika, nego prolaze kroz višeslojnu kontrolu.

"Strašni su spinovi koji se pojavljuju u posljednje vrijeme da predsjednik Suda odlučuje o nekim predmetima, pri tome se referiram na predmet 'respiratori' s kojim predsjednik Suda nema nikakve veze. Kada je taj predmet u pitanju, pa i neki drugi, morate znati da postoji monitoring OSCE-a na svaki predmet korupcije", kazao  je Debevec, te pozvao i tužioce da traže međunarodni monitoring na neke procese.

Dodao je da mu je žao što i dalje nema i stranog monitoringa i da se nada da će se to promijeniti.

Govoreći o VSTV-u izdvojio je sve učestaliju pojavu kod odluka ovog regulatora, kada se poziva na tačku 30 koja, kaže, vrši i ostale provjere koje su mu propisane.

"Sve više mislim da to tijelo sebe stvara kao centar moći i sve više se odvaja od Suda BiH jer ih nerviraju određene odluke Suda BiH, pa se odmah ide na medijsku diskreditaciju Suda i predsjednika. Kad sam imenovan bio sam član, simpatizer SNSD-a, a danas sam član, simpatizer SDA, i svima je jasno kakvi su to pritisci. Nikako ni mediji ne mogu da shvate da predsjednik Suda BiH kroz svoj kabinet nema protok predmeta", kazao je Debevec.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije