BiH

Dodik: Akcize na gorivo ostaju

Dodik: Akcize na gorivo ostaju
Foto: N.N. | Dodik: Akcize na gorivo ostaju

BANJALUKA - Akcize na gorivo ostaju jer se autoputevi moraju graditi od nekih sredstava, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

On je ustvrdio da je SDS prijedlog čista politizacija.

Dodik je precizirao da je normalna praksa da zemlje dižu kredite za autoputeve, koje onda vraćaju iz prikupljenjih akciza.

Klub poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputiće danas u parlamentarnu proceduru prijedloge s ciljem ukidanja dodatnih akciza na gorivo, najavila je Aleksandra Pandurević, predsjedavajuća Kluba te stranke.

Kako je istakla, prijedlog bi značio da se ukine u decembru izglasano povećanje putarina za 15 feninga plus porez na dodanu vrijednost, što znači da bi cijene goriva po litru bile smanjene za 18 feninga.

"Očekujemo da nas podrže sve kolege koje su i prošli put bile protiv povećanja akciza, ali i oni koji su u međuvremenu shvatili da građani ne mogu izdržati ovolika poskupljenja", rekla je Pandurevićeva.

Kako je istakla, smanjenje od pet feninga, koje su prošle sedmice dogovorile entitetske vlade s distributerima, samo je kozmetičko, i tvrdi da Vlada RS radi za interese pojedinaca iz vlasti i naftnog kartela.

"SDS i Savez za promjene učiniće sve što mogu da zaštite interese građana, kao što smo ih štitili i kada smo se borili protiv tog nesrećnog povećanja akciza, i zato ćemo u ime naroda podnijeti ovaj prijedlog zakona", navela je Pandurevićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije