BiH

Dodik: Nisu se stekli uslovi za povratak Srba u institucije BiH

Dodik: Nisu se stekli uslovi za povratak Srba u institucije BiH
Foto: Velibor Tripić | Dodik: Nisu se stekli uslovi za povratak Srba u institucije BiH

​BANJALUKA - Predstavnici vlasti RS će narednih dana izraditi prijedlog na koji način se može riješiti Inckov zakon, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, na pres-konferenciji.

On je dodao da se i dalje nisu stekli uslovi za povratak Srba u institucije BiH, a da će oni kao i do sada učestvovati samo na onim sjednicama za koje se u skladu sa zaključcima Narodne skupštine RS procijeni da su u interesu RS.

"Mi ćemo tražiti načina da se otklone razlozi zašto ne učestvuju srpski predstavnici u radu u institucijama. Moguće da će se doći do nekog prijedloga u kome će se referirati na način kako su urađene te izmjene i dopune", rekao je Dodik i dodao da će se o tome razgovarati i s predstavnicima opozicije. 

Istakao je da je zakon koji je Incko nametnuo pristrasan i da čak nije ni pokušao da u svoju odluku unese dio u kojem bi negiranje RS bilo kažnjivo djelo. 

On je naglasio da ostaju na snazi zaključci Narodne skupštine RS o tome da se srpski predstavnici ne vraćaju u zajedničke institucije sve dok se ne ukloni izmjena Krivičnog zakona koju je nametnuo Valentin Incko, bivši visoki predstavnik, a koja se odnosi na negiranje genocida. 

"NS RS je utvrdila da dok se ne riješi problem nametnutih izmjena i dopuna zakona koje je neustavno nametnuo visoki predstavnik naši će predstavnici ići samo onda kada procijene da je to u interesu RS", rekao je Dodik i dodao da je to do sada bilo tako kao u slučaju vježbe na Manjači, odnosno u slučaju glasanja o smjeni ministra odbrane Podžića.

Precizirao je da tek kada se otklone razlozi za ovu odluku može da se desi povratak u institucije, ali je i izrazio skepsu da će biti moguće napraviti pomake u rješavanju problema izmjena Izbornog zakona.  

"Spremni smo da podržimo bilo kakve izmjene Izbornog ukoliko to dogovore muslimani i Hrvati u BiH vezano za Predsjednštvo i ako nama bude odgovarala struktura načina modeliranja izbora za domove naroda FBiH i BiH, sa prostora FBiH. Mi ćemo biti ti koji će ući u parlament i o tome raspravljati, ali taj prijedlog ne postoji, on je daleko", rekao je Dodik.

Dodao je i da prefiks "srpski" u dijelu koji se odnosi na izbor člana Predsjedništva BiH mora da ostane i nakon izmjena, s tim da se može dodati i prefiks i "ostali" uz prefiks "srpski".

Takođe, kako je rekao Dodik, RS neće pristati ni da se direktan izbor srpskog člana Predsjedništva zamijeni izborom u parlamentu, naglasivši da samo narod može birati svog člana direktno na izborima. 

Dodik je ponovo ustvrdio da RS neće razgovarati s Kristijanom Šmitom, koga on smatra nelegalnim visokim predstavnikom jer ga nije potvrdio Savjet bezbjednosti UN-a. 

Govoreći o sankcijama, Dodik je rekao da su Bošnjaci i predstavnici administracije Džoa Bajdena, američkog predsjednika odlučili da je sada vrijeme da se obračunaju sa RS, a za Gabrijela Eskobara, specijalnog izaslanika SAD za Balkan, je rekao da ima potencijal da naredi da se nekog može likvidirati. Rekao je da on i Erik Nelson, ambasador SAD, špekulišu i da bi i on mogao da špekuliše o navodima da je Eskobar zaradio novac u Crnoj Gori za neke poslove koje je tamo obavljao. 

U one koji rade protiv RS ubrojio je i Šmita, rekavši da je abnormalna situacija da neko ko se lažno predstavlja najavljuje nametanja i smjene, pa čak i njegovu. 

"Ja moram da kažem da je on lažan jer nema imenovanja i samo Savjet bezbjednosti njemu daje legitimitet. Oni smatraju da u BiH žive ludaci čim mogu da pošalju nekog ko nama priča kakve on namjere ima", rekao je Dodik. 

Ponovio je stav da RS nema namjeru da teritorijalno ugrožava BiH, već da samo želi da se RS da ono što je predviđeno ustavom.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije