SP Qatar 2022.

BiH

Dodik: Srušen ustavni poredak BiH

Dodik: Srušen ustavni poredak BiH
Foto: Arhiva | Dodik: Srušen ustavni poredak BiH
Srna

BANJALUKA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tvrdi da je ustavni poredak BiH srušen što su uradili visoki predstavnici i Ustavni sud BiH nametanjem antidejtonskih odluka.

"U suštini lično branim ustavni poredak iako oni koji se bave propagandnim ratom nameću da ga rušim", rekao je Dodik za RTRS.

On je istakao da teritorijalni integritet BiH nije sporan, ali suverenitet jeste.

"Ovo što je urađeno u posljednjih 15 godina bilo je usmjereno na smanjenje snage Republike Srpske. Srpska je, bez obzira što je bila izložena šteti koja nije mala, legitimisala pravo da se bori za ustavne nadležnosti koje je dobila Dejtonskm mirovnim sporazumom", kaže Dodik i ponovio da šume, poljoprivredno zemljište i teritorija pripadaju Srpskoj i njenim građanima.

On je naglasio da Ustavni sud BiH mora poštovati ustavnu materiju.

Dodik je podsjetio da u Ustavu BiH nije predviđena vojska BiH, nego da eniteti imaju oružane i policijske snage.

"Bitno je da nikada nismo dozvolili da bude promijenjen Ustav BiH, iako je je nekoliko puta pokušano. Imam odgovornost za Republiku Srpsku i zato ne podliježem željama stranaca i sada je došlo vrijeme kada ne smijemo više dopustiti da Ustavni sud BiH odlučuje o našim nadležnostima i pravima, jer može odlučiti i da vode pripadaju BiH", kaže Dodik.

On smatra da se želi srušiti sve što asocira na Republiku Srpsku.

"Sankcija Republici Srpskoj neće biti, a nekih unilateralnih problema može biti. Međutim, mislim da smo se za to pripremili i ovo nije nikakav put grlom u jagode. Poštujem Dejtonski mirovni sporazum, ustave Srpske i BiH i sigurno je da iza mene stoji srpski narod", rekao je Dodik.

On je napomenuo da je u BiH nemoguće postići dogovor i da bi za muslimane najbolje bilo da imaju svoju državu i da puste Srbe da rade i žive slobodno.

"Uvijek sam poštovao dogovore i spreman sam da pričam za razliku od njih koji znaju da imaju strance iza sebe. Imaćemo sastanake sa strancima narednih dana i sve ćemo im jasno reći", rekao je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

Prošlo vrijeme nametanja rješenja i sankcija

Dodik je poručio da je prošlo vrijeme nametanja rješenja za BiH i sankcija.

On je naveo da su BiH nadležnosti jasne i da ih on ne ruši, kao što to rade određeni predstavnici političkog Sarajeva.

Dodik je za RTRS rekao da na međunarodnim događajima govori u ime Republike Srpske, na šta ima legitimno pravo u skladu sa podrškom naroda koji ga je izabrao.

 Napominje da drugi članovi Predsjedništva BiH na međunarodnim skupovima i bez saglasnosti iznose lične stavove, čime dovode u zabludu dio međunarodne zajednice.

On kaže da mnogi evropski lideri, s kojima je razgovarao, shvataju buduću situaciju u BiH i da je prošlo vrijeme nametanja rješenja i sankcija.

Dodik je rekao da je njegov najveći politički uspjeh to što je odbacio i nije dozvolio bilo kakve promjene Ustava BiH na štetu Srba.

On je naglasio da sa aspekta Republike Srpske odbrana nije u nadležnosti BiH i da bi bilo korisno i za Bošnjake-muslimane da nemaju vojsku, jer je to bespotreban trošak.

Dodik je rekao da se u BiH potpuno zaostalo u vojnoj opremi, tehnici i naoružanju, te da Oružane snage BiH služe kao privjesak NATO-u.

"Bolje bi bilo da smo tih 400, 500 miliona KM, čime plaćamo vojsku, iskoristili da gradimo auto-puteve. To je za 10 godina pet milijardi KM, a šta smo imali? Vojska je sve lošija i samo su muslimani zaiteresovani da je popunjavaju", kaže Dodik.

Dodik je rekao da se nedavnoj obratio na samitu Pokreta nesvrstanih u Beogradu i sreo značajne ljude, te da je poručio rukovodstvu Generalne skušpštine UN da sistem u BiH ne funckioniše.

On je dodao da će na osnovu njegovih razgovora uskoro u BiH i Banjaluku doći neko od rukovodilaca UN da se razjasni sporna situcija.

Dodik je naglasio da je razgovarao i sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovom, te da Rusija ostaje principijelna kada je riječ o poštovanju izvornog Dejtona.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije