BiH

Dodik: Ako ja mogu da trpim zastavu BiH onda i drugi treba da prihvate zastavu RS

Dodik: Ako ja mogu da trpim zastavu BiH onda i drugi treba da prihvate zastavu RS
Foto: Nedžad Uglješa | Dodik: Ako ja mogu da trpim zastavu BiH onda i drugi treba da prihvate zastavu RS

U sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu u toku je velika godišnja konferencija za novinare predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Na početku godišnje konferencije, Dodik se zahvalio novinarima za saradnju u prošloj godini i najavio neke  nove projekte u 2019. godini, te rekao da će nastaviti da koračaju krupnim koracima i dalje.

"Kraj godine je vrijeme da se sumiraju važni događaji iz protekle godine i da se najave planovi i projekti za narednu godinu. U protekloj kampanji je bilo i oblika specijalnog rata i nedvosmisleno je da je postojalo miješanje stranog faktora u izborni proces", rekao je Dodik.

On je dodao da su Opšti parlamentarni izbori obilježili 2018. godinu.

"Bilo je raznih uplitanja u prošloj godini u izborni proces. Kad smo objelodanili da su Britanci uložili veliki novac za uticaj na izbore, svi su napadali nas. Međutim mi u Republici Srpskoj smo se bavili važnim elementima života. Bavili smo se infrastrukturnim projektima", izjavio je Dodik.

Istakao je da je ova godina bila apsolutno najbolja po pitanju broju zaposlenih uSrpskoj.

"Imamo povećanje zaposlenosti za 2,2 odsto", dodao je Dodik.

On je naglasio da je Srpska, u ovoj godini koja ističe, imala najveće anuitete za povrat zajmova.

"Naš anuitet u narednoj godini biće manji za 240 miliona KM što će omogućiti da naš budžet normalno funkcioniše", poručio je Dodik, te doda da će u 2019. godini cilj biti da prosječna plata bude 1.000 KM.

Dodao je da su u Srpskoj povećane penzije i da će se povećavati i dalje.

"Činili smo sve da završimo započete infrastrukturne projekte i mogu da se pohvalim da smo završili autoput '9 januar', a nastavićemo i raditi na koridoru do Drine. Ovu godinu obilježio je i projekat izgradnje Bolnice Srbije, koju smo otvorili", naveo je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je dodo da se mnogo radilo da UKC Republike Srpske poprimi drugu dimenziju.

"Objedinili smo sve klinike na jednom mjestu. Nastavljamo i dalje da radimo kako bi on bio reprezentativan objekat", kaže Dodik.

Podsjetio je da je preko 130 miliona KM implementirano u sve opštine Srpske, te dodao da je Vlada Srbije odobrila Republici Srpskoj preko 20 miliona za realizaciju projekata.

Nakon konferencije, biće priređen novogodišnji prijem za urednike, novinare i ostale predstavnike medijskih kuća, saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Dodik: U Sarajevu će me čuvati Policija Srpske

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik odgovarajući na novinarsko pitanje da li je odlučeno ko će ga obezbjeđivati u Sarajevu, odgovorio je da je to odavno jasna stvar, te da će ga obezbjeđivati Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

"Ukoliko to neko bude osporavao i ne moram da idem u Sarajevo", podvukao je Dodik.

Oko formiranja Savjeta ministara

Dodik je rekao da je pokušao to da stavi mna dnevni red sjednice Predjedništva BiH, ali da nije bilo saglasnosti.

"Niko nije imao primjedbu na činjenicu da srbin treba da bude predsjedavajući Savjeta minsitara i sve sam ih upoznao sa činjenicu da partije iz RS okupljene oko SNSD-a predlažu Zorana Tegeltiju.

Rekao je da je ostal da se dogovore oko oraspodjele resora, ali nepristojno je bez predsjedavjaućeg to raditi.

"Mi ne ulazimo ni u kakvu koaliciju na području BiH, mi samo uzmamao ono što nam pripada", rekao je Dodik.

Istakao je da je međunaridni faktor napravio nemoguću situaciju u BiH.

"Ako je neko mislio da je uredu da ubije srpskog svata zbog zastave i mislim da se srpska zastava treba da nalazi gdje smo mi", poručio je Dodik, rekavši da "ako ja mogu da trpim zastavu BiH koja je nametnuta od visokog predstavnika, onda mogu i drugi da prihvte kompromis i zastavu RS".

Dodik o "Pravdi za Davida"

Dodik je rekao da prati odgovornost ljudi iz policije, ali tu odgovornost može da utvrdi samo tužilac.

"Ako Tužilaštvo utvrdi da policija nje adekvanto  radila, oni trreba da  kažu je li  policija prekršil proceduru", rekao je Dodik.

Poručio je kao on nije taj koji može da smijeni ružioce.

"Tražiti od mene da se smijene tužioci,  ja nisma taj koji bira i mijenja tužioce, ja deeset godina pokušavam da smjenim tužioce,  da istjeram strance, ali ne mogu", rekao je Dodik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije