BiH

Inckov oproštajni govor: Ne odlazim potpuno sretan

Inckov oproštajni govor: Ne odlazim potpuno sretan
Foto: Screenshot/Youtube | Inckov oproštajni govor: Ne odlazi mpotpuno sretan

SARAJEVO – Valentin Incko, još uvijek aktuelni visoki predstavnik u BiH, kojem sutra ističe višegodišnji mandat, obratio se javnosti oproštajnom porukom, rekavši, između ostalog, da ne odlazi potpuno sretan.

"Prije nešto više od 12 godina došao sam u BiH i trebao sam zatvoriti OHR. U svom prvom govoru sam rekao da se nije rodio ko je svima ugodio. U međuvremenu sam naučio mnogo vaših izreka pa i sljedeću 'Gdje kuća nije tijesna, čeljad nije bijesna'. Ta naša zajednička kuća se zove BiH i zaista nije tijesna. Ova divna zemlja je veća nego tri države zajdeno, Belgija, Slovenija i Luksemburg, znači ima mejsta za sve", rekao je Incko.

On je kazao da se kuća  mora graditi na istini, a "istina se ne ravna prema nama, nego se mi ravnamo prema njoj".

"Istina će nas oslobađati, a ona je osnova za pravednost. Želimo živjeti u normalnoj državi, građani žele živjeti u sretnim trenucima, a tako malo je potrebno da bi takvio trenuci bili trajni. Ali to je moguće", rekao je on.

Pomenuo je svoje susrete sa, kako je rekao, takozvanim "običnim" ljudima.

"Ne želim nikoga podcijeniti, ali 'obični' ljudi razumijevaju svijet opuštenije, srdačnije i otvorenije od nas koji imamo neke uloge i neku moć. I sada, kada na kraju svog mandata razmišljam o tome, ništa mi ne može zasjeniti te ljude, koji se nisi dali otrovati visokim politika, mržnjom ili licimijerjem", smatra Incko.

U suštini ova zemlja, BiH, još uvijek ima izniman potencijal dobrote, kaže visoki predstavnik.

"Negdje sam čitao sljedeće: 'Mnogo će proći, ali Bosna i Herecgovina će opstati'. BiH je nešto posbeno, Bosna sve ima, samo nema svijest o tome. BiH je imala i ima svoje heroje. BiH je moderan ali itradicinolana, parvi biser u srcu Evrope. BiH ima dušu i preživjela je nešto što nijedna država nije posljednjih decenija", podsjetio je Incko.

Incko je otkrio da ne odlazi potpuno sretan, svjestan svojih manjkavosti, svjestan i ograničenja kako njegovih tako i institucija koje je predstavljao, ali dodavši i da je istinski zahvalan.

Rekao je da je povratak BiH u stvari povratak sebi.

"Zato ću se i ja stalno vraćati".

Visoki predstavnik je svoj govor završio sa riječima: "Hvala vam, dragi Bosanci i Hercegovci".

U video prilogu možete pogledati cijeli Inckov govor.

Podsjetimo da na njegovo mjesto 1. avgusta dolazi Nijemac Kristijan Šmit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije