BiH

Institucijama BiH pretijesan objekat od 1.063 kvadrata, troše još dva miliona maraka

Institucijama BiH pretijesan objekat od 1.063 kvadrata, troše još dva miliona maraka
Foto: Nedžad Uglješa/Arhiva | Institucijama BiH pretijesan objekat od 1.063 kvadrata, troše još dva miliona maraka

ISTOČNO SARAJEVO - U vrijeme kada su bh. građani, pritisnuti konstantnim poskupljenjima, u sve težoj situaciji, država planira novi trošak težak dva miliona maraka, a odnosi se na kupovinu objekta za potrebe institucija BiH u Istočnom Sarajevu, gdje je prije tri godine već kupljen objekat od 1.063 kvadrata neto korisne površine.

Taj, kupljen 2018. godine, za koji su potrošena tri miliona KM je, kako je obrazloženo, pretijesan za sve zaposlene, pa je u planu nova investicija, s tim što će kvadrat sada biti skuplji nego u prvom navratu.

U pitanju je prijedlog Službe za zajedničke poslove institucija BiH, koji bi trebalo da aminuje Savjet ministara BiH, a riječ je o objektu ukupne površine do 600 metara kvadratnih. Otkriveno je, takođe, da bi već iduće godine trebalo da bude otplaćeno 75 odsto od ukupnog iznosa, a ostatak bi na naplatu trebalo da dođe 2023.

"Nabavka će se finansirati 2022. i 2023. godine kroz program višegodišnjeg kapitalnog ulaganja. Tokom 2022. godine, 1.500.000 KM biće osigurano iz sredstava budžeta institucija BiH, a godinu kasnije će, takođe iz budžeta, biti obezbijeđeno 500.000 KM", navodi se u Prijedlogu odluke.

Podsjetimo, jedan objekat u Istočnom Sarajevu kupljen je 2018. godine, a prošle godine su se pojavile informacije da će se ući u novu kupovinu.

Te 2018. godine Služba za zajedničke poslove pronašla je objekat od oko 1.500 kvadrata neto površine, ali ukupno odobrena tri miliona KM, kako se tvrdi, nisu bila dovoljna za kupovinu kompletne zgrade te je kupljen dio.

"Konkretno, kupljen je dio objekta na adresi Trg ilidžanske brigade u Istočnom Sarajevu ukupne bruto površine 1.221,02 metra kvadratna, odnosno 1.062,93 kvadrata neto korisne površine", navedeno je u obrazloženju.

Kako se dodaje, Institucije BiH čije je sjedište u Istočnom Sarajevu više puta su podnosile zahtjeve navodeći da je samo dio zaposlenih smješten u novokupljeni objekat, dok drugi dio i dalje radi u zakupljenim poslovnim prostorima za koje se i dalje plaća zakupnina.

"Institucije BiH smještene u ranije nabavljenom objektu su, osim kancelarijskih prostorija, takođe izrazile potrebu za dodatnim salama za sastanke kao i amfiteatrom u kojima bi zbog prirode svog posla mogle nesmetano organizovati obuke, savjetovanja i druge aktivnosti", ističe se u obrazloženju.

Dodaje se da se Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, tragom zahtjeva koje su prema njima uputile upravne organizacije, prije svega Savjet za državnu pomoć BiH, Institut za standardizaciju BiH te Agencija za nadzor nad tržištem BiH, obratilo Službi za zajedničke poslove institucija BiH zahtjevom za nabavljanje prostorija potrebnih za njihov nesmetani rad.

"Slijedom toga predloženo je da se u budžetu 2022. godine obezbijedi 1.500.000 KM, a u budžetu za 2023. godinu preostalih 500.000 KM radi kupovine objekta u Istočnom Sarajevu", navodi se u obrazloženju.

I to nije sve. Kvadratni metar prostora u objektu koji je kupljen u 2018. godini koštao je oko 2.830 KM, ali...

"U međuvremenu je došlo do značajnog povećanja cijena na tržištu nekretnina kako gotovog poslovno-kancelarijskog prostora tako i građevinskog materijala, a trend njihovog daljeg rasta se očekuje i u narednom periodu te je procijenjeno da će dva miliona KM biti dovoljna za kupovinu objekta te njegovo prilagođavanje i opremanje", ističe se u odluci.

Ovo, podsjetimo, nije jedini trošak koji je predviđen u narednim godinama. Kako su "Nezavisne novine" nedavno pisale, Služba za zajedničke poslove institucija BiH predložila je Savjetu ministara BiH da donese odluku o zamjeni sistema klimatizacije u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, u iznosu od 1,2 miliona maraka, koliko bi trebalo da bude utrošeno u naredne tri godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije