BiH

Irinej: Hercegovina je Pijemont srpstva

Irinej: Hercegovina je Pijemont srpstva
Irinej: Hercegovina je Pijemont srpstva

GACKO - Nekoliko hiljada građana Gacka danas je pred crkvom Svete Trojice u izgradnji dočekalo Njegovu svetost patrijarha srpskog Irineja, kojeg su zasipali laticama ruža od izlaska iz automobila do ovog pravoslavnog hrama.

Njegova svetost je tokom prve posjete Gacku blagoslovio okupljeni narod i ovaj hercegovački grad, te poručio da je oduševljen veličanstvenim dočekom.

"Hercegovina je Pijemont srpstva. Ponosan sam i ohrabren verom i ponosom ovog naroda koji je jedinstven i okupljen oko svojih svetih hramova. Dok budemo svoj život temeljili na našoj veri, svetloj istoriji i divnim običajima, nema potrebe da mislimo ni za sebe, ni za one koji dolaze posle nas", rekao je partijarh srpski.   

 Patrijarh Irinej kaže da je ohrabren onim što je doživio u Hercegovini u posljednja tri dana, jer nije mogao ni pretpostaviti da je duhovno, nacionalno i moralno stanje takvo kakvim ga je doživio tokom posjete.

Njegova svetost je Gačanima i Hercegovcima poručio da se drže vjere i Hristovog puta.

"Držite se puta Hristovog. Dok smo na tom putu, znajte, da je putovođa naroda Gospod naš koji nije ostavio ni pretke naše, niti će ostaviti nas. Iako smo na velikoj vetrometini i na nas udaraju mnoge sile, moramo se uzdati u Boga i u njega gledati slušati ga, jer onda smo sve svoje brige rešili ", rekao je patrijarh Irinej.

Njegova svetost je rekao okupljenim vjernicima da treba da budu ponosni što su Hercegovci i što imaju u koga da gledaju i čiji put da slijede.

On je rekao da je ponosan na velelepne bogomolje u Hercegovini, napominjući da je jednu takvu - manastir Svetog Save, osveštao danas u Goliji, kojeg se ne bi postidjeli ni kralj Milutin i svi Nemanjići.

Upućujući riječi dobrodošlice patrijarhu Irineju, načelnik opštine Gacko Milan Radmilović rekao je da je Njegova svetost došao u zavičaj Vladisavića, Zimonjića, junaka iz slavnog Stojanovog vremena, u rodno mjesto brojnih generacija iz vremena buna i ustanaka.

"Dobro došli u zavičaj najljepšeg srpskog jezika, tradicije i običaja, našeg svenarodnog pamćenja, koje prenosimo s generacije na generaciju", rekao je Radmilović.

Ovom skupu prisustvovale su vladike - zapadno-američki Maksim, budimljansko- nikšićki Joanikije, zahumsko-hercegovački Grigorije, kao i umirovljeni episkop zahumsko - hercegovački Atanasije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije