BiH

Izglasani zaključci o ukidanju akciza i smanjenju stope PDV-a

Izglasani zaključci o ukidanju akciza i smanjenju stope PDV-a
Foto: Dražan Pozderović | Izglasani zaključci o ukidanju akciza i smanjenju stope PDV-a

BANJALUKA - Narodna skupština RS usvojila je zaključke klubova poslanika vladajuće koalicije o ukidanju akciza na gorivo i smanjenju stope poreza na dodanu vrijednost na životne namirnice. Istovremeno, odbijeni su zaključci koje je predložila opozicija, a osnovna razlika je što je vladajuća koalicija predložila ukidanje akciza na mjesečnom nivou, dok su u opoziciji smatrali da je akcize potrebno ukinuti na period od šest mjeseci.

Poslanici će ove zaključke uputiti poslanicima Parlamentarne skupštine BiH iz RS, kako bi mogli predložiti i glasati o njihovom usvajanju na nivou BiH. Radovan Višković, predsjednik Vlade RS, je izjavio da ima uvjeravanja Fadila Novalića, predsjednika Vlade FBiH, da će ta vlada podržati prijedlog koji je stigao iz RS, te da će pomenute mjere stupiti na snagu već početkom aprila.

Prema ovim zaključcima, nulta stopa PDV-a bi trebalo da se primjenjuje na osnovne životne namirnice poput hljeba, ulja, mlijeka i mlječnih proizvoda i dječje hrane. Istovremeno, povećala bi se stopa PDV-a na luksuznu robu sa 17 na 22 odsto, odnosno na luksuzne parfeme, kožnu odjeću i obuću od luksuznih materijala, luksuzna vozila i luksuznu kozmetiku.

Zora Vidović, ministrica finansija RS, je kao Predlagač izjavila da bi RS izgubila 111 miliona maraka na osnovu smanjenja stope PDV-a, te oko 17,7 miliona maraka na osnovu ukidanja akciza. Prema usvojenom prijedlogu, smanjenje stope PDV-a bi važilo do kraja godine, dok bi se odluka o akcizama usklađivala na mjesečnom nivou u zavisnosti od kretanja cijena nafte na svjetskim tržištima.

Predstavnici opozicionih stranaka optužili su vladajuću koaliciju da ove mjere predlažu iako znaju da neće dobiti saglasnost u drugom entitetu, te ističu da se radi o marketingu bez istinske volje da se nešto promijeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije