BiH

Kako je BiH glasala u Savjetu Evrope o prijemu samoproglašenog Kosova

Kako je BiH glasala u Savjetu Evrope o prijemu samoproglašenog Kosova
Foto: coe.int | Kako je BiH glasala u Savjetu Evrope o prijemu samoproglašenog Kosova

STRAZBUR - Predstavnici Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope nisu jednoglasno podržali prijem samoproglašenog Kosova u Savjet Evrope.

Prisutni članovi iz BiH tokom glasanja u Savjetu Evrope bili su Branislav Borenović (PDP), Sabina Ćudić (NS), Saša Magazinović (SDP) i Snježana Novaković Bursać (SNSD). Peti član iz BiH u Savjetu Evrope je Darijana Filipović (HDZ), ali ona nije otputovala na sjednicu.

Borenović i Novaković Bursać glasali su protiv prijema, dok su Ćudić i Magazinović podržali ulazak samoproglašenog Kosova u Savjet Evrope.

Povezana vijest: 

Usvojen prijedlog o prijemu samoproglašenog Kosova u Savjet Evrope

Poslanik PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Branislav Borenović rekao je u Parlamentarnoj skupštini Savjetu Evrope tokom današnjeg zasjedanja o prijemu samoproglašenog Kosova da je to svjetski rekord u kršenju demokratskih principa i međunarodnog prava, sramota i paradoks.

Borenović je naveo kako ekspresno hoće za samo godinu dana da omoguće članstvo teritoriji Kosova i Metohije, unilateralno otcijepljenoj od suverene zemlje Srbije.

On je podsjetio da teritorija tzv. Kosova nije priznata kao nezavisna država od više od polovine svijeta i nije i ne može biti članica UN kao samostalna zemlja.

Borenović je podsjetio da prištinske vlasti u svom jednostranom djelovanju ne postupaju po preuzetim međunarodnim obavezama i krše međunarodne sporazume, prenosi Srna.

"Znamo da Priština apsolutno ništa nije uradila da ispuni ključni uslov iz Briselskog sporazuma, odnosno ništa o pitanju osnivanja Zajednice srpskih opština", naglasio je Borenović.

Podsjetimo, parlamentarna skupština Savjeta Evrope usvojila je u Strazburu preporuku da Priština postane član Savjeta Evrope. Preporuka će biti upućena Komitetu ministara spoljnih poslova, koji ima konačnu riječ o prijemu Prištine u Savjet Evrope.

Za prijem samoproglašene države Kosovo u Savjet Evrope glasalo je 131 od 171 prisutnog člana, 29 je bilo protiv, a 11 je uzdržano.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije