BiH

Konačno postignut dogovor o Europolu, "kontakt tačka" u Sarajevu

Konačno postignut dogovor o Europolu, "kontakt tačka" u Sarajevu
Foto: M.L.D. | Konačno postignut dogovor o Europolu, "kontakt tačka" u Sarajevu
Mirsada Lingo Demirović

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina konačno ima svoju kontakt tačku sa kriminalističkom obavještajnom agencijom Evropske unije - Europolom i ona će biti u Sarajevu, u Ministarstvu bezbjednosti BiH.

Dogovor je postignut danas u Sarajevu nakon višesatnih pregovora Dragana Mektića, ministra bezbjednosti BiH, entitetskih ministara unutrašnjih poslova Dragana Lukača i Aljoše Čampare. Pregovore su  inicirali i  "gurali" predstavnici Europola iz Haga i Lars Guner Vigemark, šef Delegacije EU u BiH.

Tokom višesatnog sastanka ministri i šef Delegacije EU konstantno su na pauzama u hodniku Parlamentarne skupštine BiH razgovarali i pregovarali, tako da je u jednom trenutku, pred sami dogovor, Mektić glasno kazao da je rješenje da kontakt tačka bude u Ministarstvu, nakon čega ga je koleginica iz Europola i poljubila.

Mektić je nakon sastanka rekao da je ovo istorijski trenutak za sektor bezbjednosti u BiH, jer je do sada vrlo nejasno bila formulisana kontakt tačka sa Europolom u BiH, te ju je 16 policijskih agencija u BiH tumačilo svaka na svoj način. Ističe da je ovaj sporazum od velikog značaja za BiH, te poručuje da će Europol biti jedan snažan alat koji će svi moći koristiti.

"Sada ćemo postati sastavni dio Europola, odnosno evropske policije. Imaćemo pristup svim analizama, informacijama, bazama podataka, učestvovaćemo zajedno u međunarodnim policijskim akcijama, istragama, hapšenjima, provjerama. Puno ćemo lakše doći do informacija koje nam budu trebale kada su u pitanju terorizam i organizovani kriminal, posebno kada su u pitanju pranje novca, finansijski kriminal, razne prevare i mahinacije", rekao je Mektić, te dodao da će ovaj sporazum, koji će biti potpisan iduće sedmice, riješiti i problem sa podacima o migracijama. Istakao je da je zadovoljan što je kompromis postignut i da su Vigemark i delegacija Europola pružili veliku podršku da se nađe rješenje.

"U momentima kad smo bili na ivici razlaza, govorili su 'idemo dalje, idemo dalje'", rekao je Mektić, koji je istakao da će biti potrebna pomoć Delegacije EU prilikom implementacije dogovora, te da će biti puno tehničkih stvari koje zahtijevaju finansijsku, ali i drugu podršku.

Vigemark je rekao da će EU sa svoje strane podržati operacionalizaciju ovog sporazuma. Dodao je da je ovo jedan od ključnih elemenata u saradnji BiH i EU, zbog toga što se tiče direktno sigurnosti građana EU i građana BiH.

Lukač je istakao da  je dogovor postignut u skladu sa operativnim sporazumom koji je ranije potpisan.

"Nadam se da je ovo korak naprijed za sve policijske agencije u BiH. Saradnja sa Europolom je nešto što je neophodno jer smo do sada bili jedina zemlja koja nije imala saradnju s njim",  naglasio je Lukač.

"Europol je jako bitan za građane BiH jer je sporazumom definirana razmjena svih bezbjednosnih podataka", rekao je Čampara.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

H&M ponovo zapošljava: Otvoreno 30 pozicija za Prodajne savjetnike

Marketing tim / 18.11.2018 00:00

Kao jedna od najvećih svjetskih maloprodajnih modnih kuća, H&M nudi bezbrojne poslovne prilike. U živahnom, aktivnom i raznolikom okruženju - mjestu gdje je kupac uvijek u središtu pozornosti.

Danas H&M zapošljava oko 171,000 ljudi na više od 71 tržišta, a u Bosni i Hercegovini traži veći broj Prodajnih savjetnika!

Iz H&M-a navode da ono što ih čini stvarno posebnima jesu izvrsni zaposlenici. Od elegantnih prodajnih savjetnika i Visual Merchandisera do kompjuterskih genija i mudrih organizatora poslovanja – sve H&M zaposlenike odlikuje velika ambicija, a da ne spominjemo i odličan ukus za modu. Za njih ništa nije nemoguće.

Moda, zabava i akcija!

Posao u BiH za Prodajnog savjetnika u H&M-u dolazi sa mnogo zabave, timskog rada i mogućnosti za buduću karijeru. Zaduženja za ovu poziciju bi bila sljedeća: ostvarivanje odličnog iskustva kupaca koje doprinosi prodaji i profitu u prodavnici, aktivno nuđenje pomoći i dijeljenje znanja o proizvodima i modi prema kupcu,  raditi u skladu sa standardima, politikama, procedurama i pravnim zahtjevima  kompanije H&M.

Zvuči zanimljivo? Odlično!

Radnu biografiju zajedno sa motivacionim pismom šaljite putem LINKA

Proces regrutacije i selekcije kandidata obavlja kompanija Kolektiv, Agencija Posao.ba.

Najčitanije