BiH

Konačno postignut dogovor o Europolu, "kontakt tačka" u Sarajevu

Konačno postignut dogovor o Europolu, "kontakt tačka" u Sarajevu
Foto: M.L.D. | Konačno postignut dogovor o Europolu, "kontakt tačka" u Sarajevu

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina konačno ima svoju kontakt tačku sa kriminalističkom obavještajnom agencijom Evropske unije - Europolom i ona će biti u Sarajevu, u Ministarstvu bezbjednosti BiH.

Dogovor je postignut danas u Sarajevu nakon višesatnih pregovora Dragana Mektića, ministra bezbjednosti BiH, entitetskih ministara unutrašnjih poslova Dragana Lukača i Aljoše Čampare. Pregovore su  inicirali i  "gurali" predstavnici Europola iz Haga i Lars Guner Vigemark, šef Delegacije EU u BiH.

Tokom višesatnog sastanka ministri i šef Delegacije EU konstantno su na pauzama u hodniku Parlamentarne skupštine BiH razgovarali i pregovarali, tako da je u jednom trenutku, pred sami dogovor, Mektić glasno kazao da je rješenje da kontakt tačka bude u Ministarstvu, nakon čega ga je koleginica iz Europola i poljubila.

Mektić je nakon sastanka rekao da je ovo istorijski trenutak za sektor bezbjednosti u BiH, jer je do sada vrlo nejasno bila formulisana kontakt tačka sa Europolom u BiH, te ju je 16 policijskih agencija u BiH tumačilo svaka na svoj način. Ističe da je ovaj sporazum od velikog značaja za BiH, te poručuje da će Europol biti jedan snažan alat koji će svi moći koristiti.

"Sada ćemo postati sastavni dio Europola, odnosno evropske policije. Imaćemo pristup svim analizama, informacijama, bazama podataka, učestvovaćemo zajedno u međunarodnim policijskim akcijama, istragama, hapšenjima, provjerama. Puno ćemo lakše doći do informacija koje nam budu trebale kada su u pitanju terorizam i organizovani kriminal, posebno kada su u pitanju pranje novca, finansijski kriminal, razne prevare i mahinacije", rekao je Mektić, te dodao da će ovaj sporazum, koji će biti potpisan iduće sedmice, riješiti i problem sa podacima o migracijama. Istakao je da je zadovoljan što je kompromis postignut i da su Vigemark i delegacija Europola pružili veliku podršku da se nađe rješenje.

"U momentima kad smo bili na ivici razlaza, govorili su 'idemo dalje, idemo dalje'", rekao je Mektić, koji je istakao da će biti potrebna pomoć Delegacije EU prilikom implementacije dogovora, te da će biti puno tehničkih stvari koje zahtijevaju finansijsku, ali i drugu podršku.

Vigemark je rekao da će EU sa svoje strane podržati operacionalizaciju ovog sporazuma. Dodao je da je ovo jedan od ključnih elemenata u saradnji BiH i EU, zbog toga što se tiče direktno sigurnosti građana EU i građana BiH.

Lukač je istakao da  je dogovor postignut u skladu sa operativnim sporazumom koji je ranije potpisan.

"Nadam se da je ovo korak naprijed za sve policijske agencije u BiH. Saradnja sa Europolom je nešto što je neophodno jer smo do sada bili jedina zemlja koja nije imala saradnju s njim",  naglasio je Lukač.

"Europol je jako bitan za građane BiH jer je sporazumom definirana razmjena svih bezbjednosnih podataka", rekao je Čampara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije