BiH

Kriminalne bande krstare po BiH

Kriminalne bande krstare po BiH
Foto: Ilustracija | Kriminalne bande krstare po BiH

​BANJALUKA, ŽENEVA - BiH je tranzitna tačka za krijumčarenje narkotika, oružja, ljudi, visokoakcizne robe poput alkohola i cigareta, automobila, falsifikovane robe i novca, navedeno je u najnovijoj studiji o organizovanim kriminalnim grupama na Balkanu, koju je uradila Globalna inicijativa protiv organizovanog kriminala iz Ženeve.

Oni navode da su gradovi Bijeljina i Zvornik na istoku BiH poznati po ruti kojom se krijumčare automobili, migranti, droga i falsifikovan novac.

"Granični prelaz Rača između BiH i Srbije, gdje se bilježi veliki protok saobraćaja, smatra se naročito važnim za nezakonite aktivnosti. Na ovom prelazu je prošle godine presretnuto 200 paketa ekstazija. Lokalni carinici i policija poznati su po korumpiranosti, često su umiješani u šverc i primanje mita", istaknuto je u ovoj studiji.

Što se tiče lokacije Banjaluke, ističe da je to region poznat po krijumčarenju oružja, a da je dio oružja iz tog regiona završio u rukama terorista koji su izvršili neke od terorističkih napada u Evropi.

Navode da je Trebinje, na jugu Hercegovine, svojim geografskim položajem idealno za tranzit droge iz Crne Gore ka Hrvatskoj, s obzirom na to da se nalazi uz samu granicu s tim zemljama.

"Iz Crne Gore se švercuje kanabis, iz Albanije kokain preko crnogorskih luka u BiH pa dalje prema EU kroz Hrvatsku. Navodno postoje snažne veze između grupa koje funkcionišu u oblasti Trebinja i Dubrovnika, koji je udaljen samo 32 kilometra. Izvještaji ukazuju i na šverc droge ka Srbiji preko Crne Gore. Cigarete ili odlaze na sjever ili podmiruju potrebe domaćeg crnog tržišta. Od 2015. godine Trebinje se koristi za krijumčarenje migranata", naglasili su oni u studiji.

U tom regionu osim Trebinja u izvještaju se pominju Bileća, Gacko i Nevesinje.

"Region je rijetko naseljen i ekonomski siromašan. Teren je ispresijecan planinama i teško ga je nadzirati. Zvanične granične prelaze lako je zaobići, što putem mita, što korištenjem lokalnih puteva. Smatra se da postoje brojni ilegalni prelazi", naglašeno je u izvještaju.

Dodali su da su u tom području tokom protekle decenije organizovana brojna hapšenja pojedinaca iz regiona uhvaćenih kako švercuju kanabis, kokain i heroin, ali da je i visok procenat recidivizma među onima koji su uhapšeni, a među njima su i bivši policajci.

Sarajevo je, kako je istaknuto, poznato po auto-mafiji, a kako ističu, jedan je od najunosnijih biznisa s velikom zaradom i niskim rizikom da budu uhapšeni.

U izvještaju je navedeno da je zarada od krađe automobila oko 50 miliona evra, a kriminalci automobile najčešće kradu i traže otkup od vlasnika ili ih rasklapaju i dijelove prodaju na crnom tržištu.

"Pojedini pripadnici policije u Sarajevu u razgovoru za ovaj izvještaj izražavaju frustraciju što njihove kolege u Istočnom Sarajevu ne čine dovoljno napora da pronađu kradljivce kola", istakli su u izvještaju.

Najpoznatije kriminalne grupe su, kako je navedeno, sa područja Istočnog Sarajeva, a hvatanje kriminalaca otežavaju administrativne barijere između tog grada i Sarajeva.

"Možda nije slučajno da se duž graničnog područja BiH nalaze gusto poredane automehaničarske radnje od kojih mnoge posluju nelegalno. Takođe se pokazuje da se veliki dio profita od krađe automobila pere preko biznisa povezanog s kolima, na primjer mehaničarske radnje, rentakar agencije ili taksi kompanije", naglašeno je u izvještaju.

Dio izvještaja posvećen je plaćenim ubistvima u regionu, a u nekoliko navrata su snajperisti i plaćene ubice, kako je istaknuto, došli sa područja BiH.

Plaćene ubice iz BiH se, kako su istakli, najčešće angažuju na području Crne Gore, a navode da je jedan od najpoznatijih slučajeva bilo ubistvo pripadnika škaljarskog kriminalnog klana Gorana Đuričkovića snajperom sa zidina Starog grada Budve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije