BiH

Pratite nas na Google news

Legitimacija delegatima ostaje za uspomenu

Legitimacija delegatima ostaje za uspomenu
Foto: Ilustracija | Legitimacija delegatima ostaje za uspomenu
Dragan Sladojević

​BANJALUKA - Delegati u aktuelnom sazivu Vijeća naroda Republike Srpske po isteku mandata neće morati vraćati delegatsku legitimaciju, kao što su to radili njihovi prethodnici, već će je moći zadržati za uspomenu.

Vijeće naroda RS je to odlučilo na sjednici održanoj 6. februara, a odluka je objavljena u "Službenom glasniku RS" i juče je stupila na snagu. U odluci je navedeno da se ta legitimacija, nakon što delegatu istekne mandatni period, više ne može koristiti.

"Ljudi vole da zadrže te legitimacije kao uspomenu na period kada su bili delegati", pojašnjava za "Nezavisne" Nada Tešanović, predsjedavajuća Vijeća naroda RS.

Takve legitimacije se, inače, koriste uglavnom pri ulasku u institucije, a nema bojazni da će ih delegati, nakon što im mandat istekne, i dalje koristiti.

"Nije bilo slučajeva da se te legitimacije zloupotrebljavaju", naglašava Tešanovićeva.

Na trećoj redovnoj sjednici Vijeća naroda RS, održanoj 6. februara, ovo zakonodavno tijelo izabralo je Aleksandru Dalšašo-Lepir za potpredsjedavajućeg Vijeća naroda iz reda ostalih. Ona je i novoizabrani predsjednik Zakonodavno-pravne komisije iz reda ostalih, gdje je naslijedila Jovanu Čarkić, koja je razriješena te dužnosti. Donesena je i odluka o izboru članova Ustavne komisije iz reda stručnjaka iz oblasti prava. U Komisiju su izabrani Ostoja Kremenović, član iz reda srpskog, Dario Popović iz reda hrvatskog, te Dubravka Macanović iz reda ostalih naroda.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije