BiH

MO BiH nije ispoštovalo sporazum o prodaji viška naoružanja

MO BiH nije ispoštovalo sporazum o prodaji viška naoružanja
Foto: Ilustracija | MO BiH nije ispoštovalo sporazum o prodaji viška naoružanja

SARAJEVO - Ministarstvo odbrane BiH nije ispoštovalo Sporazum iz 2008. godine, koji su sklopili Savjet ministara BiH i entitetske vlade kojim se podrazumijeva prodaja viškova naoružanja, municije, minsko-eksplozivnih sredstava i pokretne vojne imovine, čija je vrijednost od 180 do 200 miliona dolara.

Navedeno je to u obrazloženju za donošenje aneksa koji je Republička direkcija za promet naoružanja i vojne opreme, na osnovu zaključaka Vlade Republike Srpske, nedavno dostavila Savjetu ministara BiH na razmatranje i usvajanje, piše "Glas Srpske". 

U tom dokumentu je predložen i način za hitno rješavanje ovog problema. 

"Ako bi aneks bio prihvaćen i prodaja krenula od septembra, do kraja 2021. godine bili bi ostvareni prihodi od 120 miliona dolara. BiH bi dobila 20 miliona, Republika Srpska i Federacija BiH (FBiH) po 40 miliona, a remontni i proizvodni kapaciteti namjenske industrije 20 miliona dolara“, navedeno je u aneksu, koji je prihvatila i Vlada FBiH. 

Član Zajedničke komisije parlamenta BiH za odbranu i bezbjednost u ostavci Dušanka Majkić kaže da su viškovi davno trebalo da budu prodati, a posebno oni koji se vode kao imovina Vojske Rerpublike Srpske. 

"Postoji čak i Sporazum o prodaji koji je sačinjen uz pomoć NATO, ali tadašnji ministar odbrane BiH to nije prihvatio, jer predstavnici Bošnjaka to ne dozvoljavaju. Sada donose odluke o donaciji naoružanja Avganistanu i drugim zemljama, umjesto da bude prodato, a donirano oružje uzimaju iz onoga što je pripadalo Vojsci Republike Srpske ili Vojsci FBiH", rekla je Majkićeva. 

Ona smatra da će opsterukcije prodaje nastaviti da vrši Ministarstvo odbrane BiH, ali i Savjet ministara BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije