BiH

Najam poslovnih prostora iz budžeta "pojede" skoro osam miliona maraka

Najam poslovnih prostora iz budžeta "pojede" skoro osam miliona maraka
Foto: N.N. | Najam poslovnih prostora iz budžeta "pojede" skoro osam miliona maraka

SARAJEVO, BANJALUKA - Institucije Bosne i Hercegovine u ovoj godini za zakup prostora platiće gotovo osam miliona KM, a ubjedljivo najviše izdvojiće Uprava za indirektno oporezivanje BiH i to 1.888.084 KM.

Iz informacije Savjeta ministara BiH, koja je kao odgovor na postavljeno poslaničko pitanje dostavljena Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, vidljivo je da mnoge institucije daju stotine hiljada KM po osnovu zakupa poslovnih prostorija. Među institucijama koje izdvajaju velika sredstva za smještaj su i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, koja godišnje zakup plaća 701.136 KM, zatim Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), koja će ovu godinu najam platiti 516.210 KM, dok će Institut za mjeriteljstvo izdvojiti 450.636 KM, a malo manje od njih platiće i Direkcija za civilno vazduhoplovstvo, koja će za godinu dana izdvojiti 379.060 KM. Smještaj Centra za uklanjanje mina poreski obveznici platiće 358.859 KM, dok će Predsjedništvo BiH, iako imaju svoju zgradu, za zakup poslovnih prostora platiti 268.592 KM, a od tog iznosa 130.000 KM koštaće iznajmljivanje VIP salona na aerodromima u inostranstvu.

Kada je riječ o cijenama iznajmljivanja poslovnog prostora, one se po metru kvadratnom kreću od 0,2 KM i uglavnom se radi o iznajmljivanju na graničnim prelazima, pa do 38 KM, koliko po metru kvadratnom u Sarajevu plaća Odbor državne službe za žalbe ili Agencija za državnu službu.

Iz informacije se vidi da u ovom trenutku institucije Bosne i Hercegovine iznajmljuju oko 78.000 metara kvadratnih prostora, u šta su uključene poslovne prostorije, garaže, parkinzi, ali i skladišta. Najveći prostor pod zakupom ima Uprava za indirektno oporezivanje BiH i to skladište oko 12.000 metara kvadratnih, koje plaća 55.499 KM mjesečno.

"Podaci će se ažurirati u avgustu 2023. godine, u skladu sa Zakonom o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine, kada se budu dostavljali zahtjevi za budžetska sredstva za narednu godinu. Evidentno je da su neki dostavljeni ugovori o zakupu istekli i dosadašnja je praksa da se isti samo ažuriraju dok se ne riješi problem trajnog smještaja institucije", naveli su iz Savjeta ministara BiH odgovarajući na postavljeno poslaničko pitanje.

Šerif Špago, šef Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a koji je i postavio poslaničko pitanje, kaže da Savjet ministara BiH treba da izvrši detaljnu analizu potrebe za iznajmljivanjem prostora za smještaj institucija BiH.

"Vjerovatno ima mogućnosti da se na postojećim neperspektivnim vojnim lokacijama, uz određenu adaptaciju i izgradnju, može riješiti smještaj pojedinih institucija. Smatram da nakon analize treba donijeti neophodne odluke kako bi se racionalizovali troškovi, a onda i donijeti odluke o trajnom rješavanju prostora za institucije, izgradnjom ili nabavkom objekata. Po ovom izvještaju Vijeća ministara, u zadnjih deset godina je utrošeno oko 80 miliona KM za plaćanje kirija, a nemamo trajni smještaj. Korisnije je i isplativije kreditno se zadužiti za izgradnju ili kupovinu objekata, nego plaćati zakupninu", rekao je Špago za "Nezavisne novine".

Ranije, troškovima iznajmljivanja poslovnih prostora u nekoliko navrata bavila se i Parlamentarna skupština BiH, koja je tim povodom donijela niz zaključaka u smjeru rješavanja pitanja smještaja za pojedine institucije. U posljednjih desetak godina Savjet ministara BiH izdvojio je desetine miliona KM za nabavku prostora za smještaj institucija BiH, međutim u nekim slučajevima, iako je novac obezbijeđen, taj problem nije riješen. Primjera radi, još 2011. godine Savjet ministara BiH obezbijedio je novac za izgradnju zgrade Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) u Banjaluci, ali do danas to nije izgrađeno. Trenutno IDDEEA će u ovoj godini za zakup poslovnih prostora izdvojiti 541.988 KM, a od tog iznosa za tri lokacije u Banjaluci izdvojiće 387.025 KM.

Institucije koje izdvajaju značajna sredstva

Uprava za indirektno oporezivanje - 1.888.084 KM

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela - 701.136

IDDEEA - 541.988 KM

Državna agencija za istrage i zaštitu - 516.210 KM

Institut za mjeriteljstvo - 450.636 KM

Direkcija za civilno vazduhoplovstvo - 379.060 KM

Centar za uklanjanje mina - 358.859 KM

Granična policija BiH - 262.536 KM

Ministarstvo spoljnih poslova BiH - 268.352 KM

Predsjedništvo BiH - 268.592 KM od toga 130.000 KM za VIP salone na aerodromima u inostranstvu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije