BiH

Ne odustaju od svoje deklaracije: SDA ne mari za Erdoanovu izjavu

Ne odustaju od svoje deklaracije: SDA ne mari za Erdoanovu izjavu
Foto: N.N. | Ne odustaju od svoje deklaracije: SDA ne mari za Erdoanovu izjavu

SARAJEVO, BANJALUKA - Uprkos izjavi Redžepa Tajipa Erdoana u Beogradu da se Turska zalaže za poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, u SDA i dalje smatraju da treba da ostanu pri nedavno usvojenoj deklaraciji o uređenju BiH.

Podsjećanja radi, u deklaraciji koju je ta stranka nedavno usvojila na stranačkom kongresu, istaknuto je da SDA kao primarni i dugoročni cilj vidi uređenje republike Bosne i Hercegovine kao demokratske, regionalizovane, pravne, sekularne i socijalne države u kojoj bi izvršnu vlast činili predsjednik republike i vlada RBiH sa državnim, regionalnim i lokalnim nivoom vlasti.

U tom dokumentu odustaje se od Dejtonskog principa i uređenja BiH, a ne pojašnjava se na šta se konkretno odnosi pojam regiona, osim što se na nekoliko mjesta indirektno može naslutiti da se radi o odredbama prudskog sporazuma.

Adil Osmanović, potpredsjednik SDA i šef Kluba poslanika ove stranke u Predstavničkom domu BiH, kazao je juče "Nezavisnim" da se SDA uvijek zalagala za  poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, a time i Ustava BiH, te negira da se radi o odustajanju od Dejtonskog sporazuma. On je  istakao da je njihova programska deklaracija u skladu sa Ustavom BiH, što podrazumijeva, kako je rekao, težnju SDA da BiH vrati svoj naziv republika BiH i da to podrazumijeva  politički aktivizam kroz institucije BiH.

"I to kroz Zastupnički dom BiH i Dom naroda BiH i mi ništa, niti želimo, niti pomišljamo da radimo vaninstitucionalno i protivustavno. Ukoliko saberemo dovoljno poslanika i političkih snaga da to uradimo, naravno da ćemo to uraditi", kategoričan je Osmanović. Dodao je da SDA svoju deklaraciju neće povući, a da je to moguće jedino u slučaju da ne bude dovoljnog broja ruku parlamentaraca i stranaka za njeno provođenje u praksi.

Ipak, moglo bi se zaključiti da će Erdoanov stav igrati ulogu u daljem određivanju ponašanja najjače bošnjačke stranke, za koju mnogi smatraju da vodi računa o stavovima turskog rukovodstva.  Podsjećanja radi, Erdoan je na pitanje da prokomentariše deklaraciju SDA rekao da Turska podržava Dejtonski sporazum kao minimalan kompromis koji trenutno postoji u BiH.

"Već sam izjavio da, ako zainteresovane strane žele da unaprijede ovaj sporazum, to bi trebalo da se radi pod nadzorom UN-a", rekao je turski predsjednik za "Politiku". Erdoan je, međutim, u januaru ove godine nakon susreta s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović u Ankari izjavio da bi Dejton možda trebalo mijenjati, jer nije donio rješenje za budućnost.

Očekivano, u RS su deklaraciju političke partije osudile. Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, rekao je da je deklaracija poziv na raspad BiH.

"Riječ je o iluziji koja se održava godinama i koja je sada definitivno i konkretno napisana u deklaraciji. Ono što tamo rade je direktan poziv na destabilizaciju BiH i urušavanje osnovnih principa", istakao je Dodik nedavno za RTS.

Ivo Komšić, visoki funkcioner SDP-a, je u kolumni za portal Analiziraj pak rekao da ovo nije prvi put da se razmišlja o preuređenju BiH te da je to isto 2007. godine uradio SDP kada je pokrenuo izradu novog ustava, Ustava republike BiH, ali da to tada niko nije osudio na ovaj način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije