BiH

PIK pozvao predstavnike RS da se vrate u institucije, Rusija nije učestvovala

PIK pozvao predstavnike RS da se vrate u institucije, Rusija nije učestvovala
Foto: OHR | PIK pozvao predstavnike RS da se vrate u institucije, Rusija nije učestvovala

SARAJEVO - Politički direktori Upravnog odbora Savjeta za primjenu mira (PIK) pozvali su danas sve izabrane i imenovane predstavnike iz Republike Srpske da se vrate u institucije na državnom nivou.

Kako se navodi u komnikeu Upravnog odbora PIK-a "predstavnici Republike Srpske pozvani su da se bez daljeg odlaganja angažuju na reformama koje su neophodne za napredak Bosne i Hercegovine, između ostalog i na njenom evroatlantskom putu". 

Naime, politički direktori Upravnog odbora PIK-a, sastali su se 7. i 8. decembra 2021. godine kako bi razmotrili stanje provedbe Opšeg okvirnog sporazuma za mir, koji i dalje predstavlja osnov za stabilnu, bezbijednu i prosperitetnu BiH. 

Predstavnici Ruske Federacije nisu učestvovali na sastanku političkih direktora.

UO PIK-a podsjetio je sve strane na njihovu obavezu da u potpunosti poštuju Opšti okvirni sporazum za mir, sve njegove anekse i odluke visokog predstavnika. 

"Upravni odbor još jednom je potvrdio svoje neupitno opredjeljenje za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene i suvjerene države, koja se sastoji od dva entiteta", navedeno je u komnikeu.

Upravni odbor je ponovio da "entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i da oni pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH". 

Upravni odbor je, kako se navodi u saopštenju, podsjetio vlasti u BiH da je Ustav BiH sastavni dio Opšteg okvirnog sporazuma za mir i da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i moraju se provoditi. 

"Upravni odbor je još jednom potvrdio svoju punu podršku visokom predstavniku u osiguranju punog poštivanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i provođenju njegovog mandata u skladu sa Aneksom 10 i odgovarajućim rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN-a, što ostaje nepromijenjeno", navodi se u saopštenju.

Upravni odbor je podvukao da "međunarodna zajednica i dalje zadržava potrebne instrumente za osiguranje provedbe Opšteg okvirnog sporazuma za mir". 

Naglasio je potrebu za punom implementacijom programa 5+2, što je i dalje uvjet za zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika.

Kako je saopšteno, UO PIK-a "osuđuje radnje koje je preduzela vladajuća koalicija u Republici Srpskoj, a koje ozbiljno podrivaju dejtonski okvir i narušavaju stabilnost u BiH i regiji". 

"Vlasti u Republici Srpskoj najavile su i mjere koje bi – ukoliko bi se provele – značile poništavanje 26 godina reformi u provođenju mira, koje su važne i za proces priključivanja EU. UO PIK-a upozorava da usvajanje Zakona o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika o donošenju Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH u Narodnoj skupštini Republike Srpske predstavlja kršenje kako Aneksa 4 tako i Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje "usvajanjem Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima ne samo da se krši Aneks 4, onemogućava efikasan odgovor na pandemiju kovida-19 nego se takođe BiH još više udaljava od usklađenosti sa standardima EU, među kojima je i postojanje jedinstvenog ekonomskog prostora".

"U vezi sa najavom mjera jednostranog povlačenja Republike Srpske iz sporazuma o prenosu nadležnosti na državu, između ostalog u oblastima odbrane, indirektnog oporezivanja i pravosuđa, Upravni odbor PIK-a naglašava da ne može biti jednostranog povlačenja iz sporazuma o prenosu nadležnosti sa entiteta na državu", stoji u saoptenju.

Upravni odbor PIK-a, kako se navodi dijeli zabrinutost koju su izrazili MMF i Svjetska banka o ozbiljnim posljedicama koje takvi potezi imaju po budžete organa vlasti, pristup sredstvima, te međunarodne projekte pomoći. Potezi koje preduzima bilo koja strana, a kojima se ugrožava Opšti okvirni sporazum za mir, imaće posljedice.

"U svjetlu tih dešavanja, Upravni odbor PIK-a ponovio je svoju punu podršku i opredijeljenost za blisku saradnju sa visokim predstavnikom u vršenju njegovog značajnog mandata kao i za njegove izvršne ovlasti, te pozdravio njegov angažman sa političkim liderima Bosne i Hercegovine na ispunjavanju programa 5+2, uključujući i formiranje radne grupe za državnu i vojnu imovinu", navodi se u saopštenju.

Upravni odbor PIK-a ponovio je da svako ugrožavanje državnih institucija, ili pak pokušaji narušavanja funkcionalnosti tih institucija, utiču na stabilnost BiH, kao i njenih entiteta i Distrikta Brčko. 

Upravni odbor PIK-a poziva sve lidere da grade atmosferu međusobnog povjerenja te da se uključe u dijalog, između ostalog i "tako što će odmah prestati sa retorikom podjela i eskalacija te destabilizujućim političkim aktivnostima ili odlukama, što izaziva uznemirenost među građanima i podriva mir i stabilnost u zemlji i u cijeloj regiji". 

Upravni odbor PIK-a pozvao sve izabrane i imenovane predstavnike iz Republike Srpske da se vrate u institucije na državnom nivou bez daljeg odlaganja i angažuju na reformama koje su neophodne za napredak Bosne i Hercegovine, između ostalog i na njenom evroatlantskom putu. 

Upravni odbor PIK-a takođe je pozvao "sve političke lidere da iskorijene korupciju koja ozbiljno ugrožava institucije, sprečava razvoj i podstiče odlazak ljudi iz BiH, posebno mladih". 

"Ne smije se dopustiti da još jedan izborni ciklus prođe bez jačanja integriteta i poštenijeg izbornog procesa, te bez davanja jednakih prilika svim građanima da se kandiduju za najviše funkcije u ovoj zemlji", saopšteno je nakon sastanka političkih direktora UO PIK. 

Upravni odbor PIK-a je izrazio svoju punu podršku naporima koji se odvijaju u vezi s ustavnom i izbornom reformom. 

Upravni odbor PIK-a pozvao je stranke iz Federacije BiH da vrate povjerenje, otklone nefunkcionalnosti i u potpunosti provedu rezultate izbora iz 2018. godine. Upravni odbor PIK-a održat će sljedeći redovni sastanak 7. i 8. juna 2022. godine.

Osim članova Upravnog odbora PIK-a, sastanku je prisustvovao i specijalni izaslanik predsjednika Sjedinjenih Američkih Država za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar koji boravi u posjeti Bosni i Hercegovini.

Visoki predstavnik u BiH kojeg ne priznaju u RS Kristian Šmit kazao je na pres-konferenciji da su "osuđeni svi pokušaji ugrožavanja funkcionisanja državnih institucija ili smanjenja njihovih nadležnosti".

"To utiče na stabilnost zbog čega će takvo ponašanje imati posljedice te je iskazano opredjeljenje za sve mjere i nekoliko je opcija na stolu. Istaknute su mjere poput uslovljavanja finansijske podrške i druge stvari koje se tiču ekonomskih posljedica", naveo je Šmit.

Uz novinarsku napomenu da bi se finansijsko uslovljananje moglo odraziti samo na građane, ali ne i na odgovorne političare, Šmit je kazao da se razmatraju i pojedinačne sankcije, a oni protiv kojih bi bile uvedene već to mogu pretpostaviti.

Pozvao je na kraju na rješavanje problema u Bosni i Hercegovini iako, kaže, ponekad postoji osjećaj da pojedinci ne žele rješavati problema. Ipak, naglašava da je spreman na pregovore i nastavak razgovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije