BiH

Pasoši BiH, Srbije i Hrvatske "moćniji" od američkog

Pasoši BiH, Srbije i Hrvatske "moćniji" od američkog
Foto: Arhiva / Ilustracija | Pasoši BiH, Srbije i Hrvatske "moćniji" od američkog

Prema indeksu pasoša 193 zemlje članice Ujedinjenih nacija pasoši bh državljana visoko su rangirani nalaze se na 19 mjestu. Lista pasoša je sastavljena na osnovu toga u koliko zemalja vlasnik istog ima odobren bezvizni pristup ili dobija vizu po dolasku.

Građani BiH bez viza mogu da putuju u 60 zemalja, a viza po dolasku se dobija u 35 zemalja, dok 103 države zahtijevaju vizu za građane BiH.

Iako je pasoš Novog Zelanda proglašen za najmoćniji na svijetu u novom rejtingu, nije da im je od velike koristi budući da se u ovom trenutku njima savjetuje da se suzdrže od međunarodnih putovanja, piše "Independent".

Uostalom, svima je već poznato da je ove godine pasoš jedna od stvari koju je rijetko ko koristio.

Novi Zeland osigurao je prvo mjesto sa ocjenom 129, a slijede Njemačka, Austrija, Luksemburg, Švajcarska, Irska, Južna Koreja, Japan i Australija, sve sa ocjenom 128, te dijele drugo mjesto.

Na trećem mjestu su Švedska, Belgija, Francuska, Finska, Italija i Španija, dok se Velika Britanija na četvrtom mjestu pridružila Holandiji, Danskoj, Portugaliji, Litvaniji, Norveškoj, Islandu i Kanadi.

SAD se ne nalaze među prvih 10, već su na 21. mjestu zajedno sa Malezijom, uz bezvizni pristup u 52 zemlje i vizom po dolasku za 40 destinacija.

Od komšiluka: Srbija je na 14. mjestu, Crna Gora na 18. mjestu, Slovenija na petom, Hrvatska osmom, Sjeverna Makedonija na 16. mjestu.

Na kraju liste su Avganistan i Irak, koji imaju ocjenu od samo 31, a nešto blje su Sirija (34), Somalija (35) i Jemen (36).

Indeks pasoša naglašava da je pandemija virusa korona imala haotičan uticaj na putovanja i sveukupnu "otvorenost svijeta".

"Uprkos velikoj nestabilnosti pasoške moći tokom prošle godine, Indeks pasoša je ažurirao rang liste pasoša u realnom vremenu, prikazujući stvarni efekat pandemije na rangiranje pasoša" , navode na zvaničnom veb sajtu.

Podaci su jasni: Uz privremene zabrane putovanja i vizna ograničenja, mnoge zemlje koje su nekada imale moćan pasoš sada se svrstavaju među najniže na svijetu, prenosi "B92".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije