BiH

Petrušić predstavio nove dokaze u slučaju Tuzlanska kapija

Petrušić predstavio nove dokaze u slučaju Tuzlanska kapija
Petrušić predstavio nove dokaze u slučaju Tuzlanska kapija

Bivši pripadnik francuske tajne službe Jugoslav Petrušić, u Foči je predstavio nove dokaze u slučaju Tuzlanska kapija.

U više navrata je bezuspješno pokušao da stupi u kontakt sa generalom Novakom Đukićem, koji je zbog ovog slučaja osuđen na 25 godina zatvora. Tvrdi da mu to sistematski zabranjuju. Petrušića je na ovom predmetu angažovao advokat generala Đukića. Njegovi dokazi govore da se na Tuzlanskoj kapiji, gdje je ubijeno 71 lice, dogodilo nešto drugačije od onoga što predstavlja zvaničnu istinu.

Tvrdi da je general Đukić nevin, i da na Tuzlansku kapiju nije pala nikakva granata ispaljena sa položaja Vojske RS.

Gomila dokaza ukazuje na ovu činjenicu, kaže Petrušić. Od toga da povrede na ubijenima potiču od više oblika eksploziva, preko jasnih tragova namještanja mjesta udara eksploziva, do činjenice da objekti na tuzlanskoj kapiji nisu pretrpjeli štetu koja bi morala da bude veća od granate 130 milimetara.

Na tijelima ubijenih, koji su bili na samo metar i po od mjesta udara, nema tragova gelera, nastavlja Petrušić. Ugao pogodaka na tijelima udaljenim 30 metara od eksplozije je prenizak i za Petrušića jasan dokaz da je ovdje riječ o terorističkom aktu, a ne o granati.

Za iskrivljavanje činjenica u ovom predmetu Petrušić krivi mnoge. Od istražnih sudija, preko vještaka obje strane u predmetu, do stranog faktora, koji nikada nije mogao da dokaže da je granata u tom trenutku ispaljena sa položaja Vojske RS. Njegova želja je da za generala Đukića osnuje Fond, u koji će svi koji žele da saznaju pravu istinu o zločinu u Tuzli moći da uplate novac, i tako ponovo pokrenu proces pred domaćim sudovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije