BiH

Počelo obilježavanje godišnjice odbrane zapadnokrajiških opština

Počelo obilježavanje godišnjice odbrane zapadnokrajiških opština
Počelo obilježavanje godišnjice odbrane zapadnokrajiških opština

NOVI GRAD - Služenjem pomena i polaganjem vijenaca na spomen-obilježje civilnim žrtavama rata u naselju Tunjice kod Novog Grada počela je centralna manifestacija obilježavanja 18 godina od odbrane zapadnih granica Republike Srpske i BiH od hrvatske agresije.

Ove godine centrali program obilježavanja odbrane zapadnih granica Republike Srpske i BiH od hrvatske agresije održava se u Novom Gradu u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Na spomen-obilježje u naselju Tunjice, u kojem su pripadnici hrvatskih snaga 1995. godine prešli na teritoriju opštine Novi Grad i gdje je poginulo najviše civila i vojnika, vijence su položile delegacije Vlade, Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, Boračke organizacije, Saveza logoraša Republike Srpske.

Vijence su položile i delegacije Saveza udruženja i organizacija ratnih vojnih invalida Srpske, Udruženja civilnih žrtava rata Republike Srpske, opštine Novi Grad i druge brojne delegacije.

U hramu Svetih apostostola Petra i Pavla u 11 časova biće služen parastos za stradale u agresiji Vojske Hrvatske u septembru 1995. godine, nakon čega će biti položeni vijenci kod centralnog spomen-obilježja.

Obraćanje zvaničnika u sali bisokopa u Novom Gradu i prigodan umjetnički program predviđeni su u 12 časova.

Napad Hrvatske vojske na opštinu Novi Grad počeo je 18. septembra 1995. godine, a tokom dva dana ofanzive poginulo je 57 lica, od kojih 37 civila, 18 vojnika i dva pripadnika MUP-a, dok je ranjeno 17 civila, tri vojnika i jedan pripadnik MUP-a.

Procijenjeno je da je na području opštine Novi Grad pričinjena materijalna šteta od oko 80 miliona KM.

Pripadnici Vojske Republike Srpske uspjeli su 19. septembra 1995. godine da potisnu Hrvatsku vojsku preko Une.

Prema podacima vladinog Centra za istraživanje ratnih zločina, u agresiji Vojske Hrvatske 18. i 19. septembra 1995. godine na području zapadnokrajiških opština Republike Srpske, odnosno na teritoriji opština Kozarska Dubica, Novi Grad i Kostajnica, ubijeno je 54 civila, 44 vojnika i šest pripadnika MUP-a Srpske.

Naselja i gradovi su pretrpjeli velika razaranja i štete, a prema podacima opštinskih komisija o procjeni materijalne štete u Novom Gradu ona iznosi 83,3 miliona KM, u Kostajnici 40 miliona, a u Kozarskoj Dubici 50,4 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije