BiH

Podignuta optužnica protiv Ljubana Ećima

Podignuta optužnica protiv Ljubana Ećima
Foto: Ilustracija | Podignuta optužnica protiv Ljubana Ećima
N.N.

SARAJEVO - Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Ljubana Ećima kojeg tereti za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Kotor Varoša.

"Optuženi se tereti da je za vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS i policije na stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Kotor Varoši i okoline, od početka juna 1992. do sredine 1994. godine, u svojstvu zamjenika i de facto komandira Specijalne jedinice policije Centra službi bezbjednosti Banjaluka, učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu, sa drugim zapovjednicima i pripadnicima vojske i policije", navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi da je progon počinjen ubistvima, deportacijom i prisilnim preseljenjem stanovništva, protivzakonitim zatočenjem, mučenjem, zlostavljanjem, tjeranjem na prinudne radove, silovanjem, prisilnim nestancima, pljačkanjem imovine, uništenjem kulturnih, vjerskih i istorijskih spomenika i vjerskih objekata, kao i drugim nečovječnim djelima.

Takođe, kako se navodi, optužnicom su obuhvaćeni zločini nad civilima u mjestima Kotor Varoš, Hrvaćani, Orahova, Bilice, Kotor, Kukavice, Donji Vrbanjci, Večići, Dabovci, Hanefići, a zločini se odnose na ubojstvo više desetina žrtava, nezakonito zatočenje više stotina civila, među kojima su bile i žene i djeca, kao i časne sestre i vjerski dužnosnici. Takođe, optužnica se odnosi i na namjerna uništavanja i paljenja 15 džamija i vjerskih objekata kao i 8 crkava i vjerskih objekata, među kojima su i objekti povijesnog naslijeđa izgrađeni u 19. vijeku.

Optuženi se tereti za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 261 svjedoka, među kojima 16 sa mjerama zaštite, te čitanjem preko 1.450 materijalnih dokaza.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije