BiH

Podignuta optužnica protiv Mektića

Podignuta optužnica protiv Mektića
Foto: N.N. | Podignuta optužnica protiv Mektića

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv bivšeg ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Kako se navodi u saopštenju, pored Mektića, tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu i protiv Igora Golijanina, Samira Agića i Edina Garaplije.

Nakon istrage, koju je Tužilaštvo BiH provelo nakon dostavljene prijave Federalne uprave policije (FUP) FBiH, o nezakonitostima u radu odgovornih osoba u Ministarstvu bezbjednosti BiH, podignuta je optužnica protiv četiri osobe, koje se terete da su u saučesništvu počinile krivična djela.

Optužnica se odnosi na krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja iz člana 220. stav 2. i 3. KZ BiH i pomaganje u izvršenju krivičnih djela.

Prema navodima optužnice, navedene osobe su zloupotrebom položaja i ovlaštenja počinile krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu Bosne i Hercegovine, a dokumentovana su različita vršenja zloupotrebe položaja ili ovlaštenja najviših državnih funkcionera i službenika u Ministarstvu bezbjednosti BiH prilikom realizovanja međudržavnog Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, a koji je finansiran od strane delegacije Evropske unije u BiH, a vrijednost projekta iznosila je 198.454,51 evra.

Optuženi se terete za zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i gruba kršenja Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH, Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva bezbjednosti BiH prilikom realizacije navedenog projekta, odnosno nabavke opreme za vatrogasne kapacitete, angažovanja ljudskih resursa, odnosno fizičkih i pravnih osoba, u okviru aktivnosti projekta, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih osoba i bliskih srodnika, na koji način su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Ukupna pričinjena šteta iznosi 244.764,21 KM.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 31 svjedoka i prilaganjem 140 materijalnih dokaza.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije