BiH

Političari radi funkcije mijenjaju i nacionalnost, da li je to zakonito?

Političari radi funkcije mijenjaju i nacionalnost, da li je to zakonito?
Foto: Facebook | Političari radi funkcije mijenjaju i nacionalnost, ali da li je to zakonito?

BANJALUKA – Iako se u javnosti digla bura nakon što se Dragana Čavka, za koju se na osnovu njenih javnih izjava i profila na društvenim mrežama moglo smatrati da je srpske nacionalnosti, izjasnila kao Bošnjakinja kako bi ispunila uslove za ulazak u Upravni odbor Radiotelevizije Republike Srpske, treba napomenuti da ona ničim nije prekršila zakon.

Dio portala javlja da političari koji radi funkcije mijenjaju svoju nacionalnost nalaze rupe u zakonu, međutim treba napomenuti da se radi o praksi koju javnost može smatrati nemoralnom, ali koja je potpuno zakonita. 

Naime, član II Ustava Bosne i Hercegovine propisuje da sva lica na teritoriji Bosne i Hercegovine imaju pravo na slobodu misli, savjesti i vjere i nema formalnog "objektivnog" načina na koji se "utvrđuje" koje nacionalnosti je pojedina osoba. Čim se osoba izjasni da je određene nacionalnosti, što se zakona tiče, sve je čisto. Zakoni propisuju da roditelji svojoj djeci upisuju nacionalnu pripadnost, ili tu rubriku ostavljaju neispunjenom, ali osoba u pitanju ima pravo, na osnovu svojih uvjerenja nakon sticanja punoljetstva, da u svakom trenutku svoju nacionalnost promijeni i to koliko god želi puta. 

Jedino zakonsko ograničenje je da se kandidat koji se prilikom kandidovanja za neku funkciju za koju je važna nacionalna pripadnost nacionalno izjasnio, ne može izjašnjavati drugačije do isteka mandata. Ispunjavanje ove obaveze prati Centralna izborna komisija BiH. U konkretnom slučaju Čavka će zakonski gledano morati ostati Bošnjakinja dok god se nalazi na novoj funkciji, poslije čega, ako želi, može postati Srpskinja ili bilo šta drugo. 

Obzirom da je ranije bilo više slučajeva promjene nacionalnog izjašnjavanja radi sticanja javne funkcije, u ime javnosti različite advokatske kancelarije ili nevladine organizacije pokretale su postupke, ali su na tu priču ombudsmani BiH stavili tačku time što su rekli da svako lice ima pravo da se po svojoj savjesti izjasni kako želi i da svoju nacionalnost promijeni u bilo kojem trenutku.

Prema tome, po pogledu ustavnosti i zakonitosti sve je čisto. Da li je moralno, neka svaki građanin sam donese vlastiti sud.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije