BiH

Pronađena mina ispred vehabijine kuće

Pronađena mina ispred vehabijine kuće
Pronađena mina ispred vehabijine kuće

BUGOJNO - Pripadnici Federalne uprave policije pronašli su u nedjelju naveče u bugojanskom naselju Poljice protivtenkovsku minu za koju se pretpostavlja da pripada Harisu Čauševiću, osumnjičenom da je 27. juna aktivirao eksplozivnu napravu na zgradu Policijske stanice u Bugojnu.

Protivtenkovska mina pronađena je pored jednog drveta stotinak metara od Čauševićeve kuće.

Kuća ispred koje je pronađena protivtenkovska mina velike razorne moći u vlasništvu je Miće Nenadića, a komšije Čauševiša ističu da tu rijetko ko dolazi osim djece koja se tu svakodnevno igraju.

"Djeca se svakodnevno igraju oko te kuće i prava je sreća da niko nije nastradao, jer je mina pronađena nekoliko metara od glavnog puta. Moj mali je tim mjestom prolazio barem dva tri puta dnevno", ispričao je jedan od mještana i prvi komsija Čauševića, ističući da je bio u ratu i da mu je vrlo dobro poznato koliko je ta mina opasna.

Govoreći o Čauševiću mještani Poljica ističu da su ga rijetko viđali, te da je tu sa majkom i bratom doselio prije dvije godine iz Grnjica nedaleko od Gornjeg Vakufa.

Mještani naglašavaju da je policija blokirala ulicu i kuću oko 18.30 i to u vrijeme kada su gotovo svi mještani krenuli na iftar, ne želeći nikome da govore o čemu se radi. Tek juče ujutro mještani su saznali da je u njihovom komšiluku pronađena mina.

"Policiji je mjesto gdje je mina pokazao Adnan Haračić zvani Maca. Kazao je da mina nije njegova. Njega su federalni policajci uhapsili nakon što je prije desetak dana pronađeno skladište oružja u selu Ždralovići kod Bugojna. Pretpostavlja se da je mina Čauševićeva. Teroristički napad krajem juna izvršen je tako što su tri protivtenkovske mine iskorištene za pravljenje paklene naprave", kazao je juče sagovornik "Nezavisnih" iz policije.

Prema informacijama iz bugojanske policije, za razliku od Čauševića, Adnan Haračić nije bio pripadnik vehabijskog pokreta, ali se intenzivno družio sa vehabijama. Navodno je Haračić nekoliko sati prije terorističkog napada bio sa Čauševićem u jednom bugojanskom internet klubu.

U Federalnoj upravi policije (FUP) nisu željeli davati nikakve informacije o pretresima u Bugojnu.

"To su kontinuirane aktivnosti koje traju odavno. Izričito nam je zabranjeno da otkrivamo bilo kakve detalje", rekao nam je Ćamil Kreso, šef kabineta FUP-a.

Kreso nije želio potvrditi ni informaciju da je skladište oružja i naoružanja u Ždralovićima pronađeno u kući porodice Huseinbegović.

"Kada bude vrijeme da dajemo neke informacije javnost će biti obaviještena", izjavio je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, koje rukovodi istragom nakon terorističkog napada u Bugojnu.

U terorističkom napadu na zgradu Policijske stanice u Bugojnu 27. juna ove godine poginuo je policajac Tarik Ljubuškić, dok je šest njegovih kolega ranjeno.

Osim Harisa Čauševića zbog učestvovanja u terorističkom napadu u Bugojnu Sud BiH pritvorio je i Nasera Palislamovića kao organizatora. Privedena su tada još trojica vehabija osumnjičena da su Palislamoviću pomagala u bijegu nakon napada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije